Tradițiile și obiceiurile de iarnă oglindite în cadrul Festivalului ”Să trăiți, să înfloriți…!

15 ianuarie 2024

A devenit deja o tradiție frumoasă să aprindem luminile sărbătorilor în cadrul Festivalului tradițiilor și obiceiurilor de iarnă „Să trăiți, să înfloriți…”. Avem o sfântă datorie, să păstrăm și să  transmitem din generație în generație, zestrea spirituală pe care am moștenit-o din strămoşi.

Anul curent acest Festival a fost organizat la 14 ianuarie, de Sf. Vasile cel Mare, lângă bradul din or.Şoldăneşti de Secția Cultură, Tineret și Sport a Consiliului raional Șoldănești, în parteneriat cu primăria or.Șoldănești și coordonată cu Protopopiatul Șoldănești.

În ritm de dans cu zurgălăi şi cântece tematice cei prezenți şi-au demonstrat cu mândrie straiele naționale moștenite din moși strămoși într-o frumoasă paradă a portului popular. Acest  eveniment a adunat colective de artişti amatori din raion, care au semănat cu noroc și sănătate, pace și prosperitate, au adus în scenă cele mai frumoase tradiţii şi datini din cadrul sărbătorilor de  iarnă.

La eveniment, cu un mesaj de felicitare a fost prezentă președinta raionului Șoldănești, Aliona Pînzari, viceprimara or. Șoldănești Aliona Țurcanu, protopopul mitrofor, blagocinia raionului Șoldănești, Vasile Rotari.

Administrația publică locală de nivelul I uimitor de ospitalieră și generoasă, s-a implicat activ într-u realizarea festivalului, a asigurat participanţii, dar şi spectatorii cu bucate tradiţionale.

Colectivele artistice  de amatori (18 la număr) au  prezentat cu cinste tradițiile și obiceiurile de iarnă de la ei de acasă,  iar spectatorii, i-au răsplăti după bunul merit, prin aplauze, Consiliul raional oferindu-le conform tradiției – colacul și pitacul.

Cu aplauze și încurajări, rând pe rând au urcat în șcenă colectivele artistice conform tragerii la sorți, startul sărbătorii fiind dat de Ansamblul folcloric „Iasomie” din s.Glinjeni.

Festivalul a fost o adevărată sărbătoare pentru locuitorii și oaspeții oraşului Şoldăneşti, dna preşedinte a mulţumit tuturor participanţilor pentru munca depusă întru realizarea splendidului spectacol urându-le un An Nou marcat de realizări frumoase, sănătate, prosperitate, pace şi bunăstare în familie.

Festivalul  tradițiilor și obiceiurilor de iarnă „Să trăiți, să înfloriți…” este un bun prilej de a evidenția valoarea incontestabilă a tradițiilor și obiceiurilor strămoșești, iar organizarea la cel mai înalt nivel a evenimentului de la Şoldăneşti, demonstrează unitatea și dorința cetățenilor de a perpetua aceste tradiții din generație în generație.

Valentina Rotaru, specialist Secția Cultură Tineret și Sport