Proiectul „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Alexei Mateevici” din or.Șoldănești” în derulare

6 aprilie 2023

Recent în incinta IP Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” s-a desfășurat Ședința Comitetului Director Local (CDL) a proiectului: „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Alexei Mateevici” din or.Șoldănești”. Participanți la eveniment au fost președintele raionului Șoldănești, dl Nicolae Mîndru, dl Trofin Pavel director al Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, împreună cu colaboratori ai ADR Centru, dl Veveriță Petru, manager proiect GIZ MSPL, împreună cu reprezentanți GIZ precum și reprezentanți ai Consiliului Raional, dl Bunacalea Valeriu, specialisc Secția Construcții Gospodării Comunale și Drumuri, dnaVioleta Popa, șefa Direcției Învățământ.  La fel au participat reprezentanți ai societății civile Felicia Catrinici – A.O Renașterea, Maria Nasu – AO Femina Nova-Lex Nova și reprezentanți ai Asociației părintești”Speranța”, reprezentată de către Diana Tulbea împreună cu părinți. În calitate de gazdă a evenimentului am informat participanții despre aspectele pozitive înregistrate în cadrul instituției de învățământ de la demararea lucrărilor, dar și am subliniat deopotrivă și provocările apărute pe parcurs, care împiedică atingerea obiectivelor stabilite inițial în termenii proximi.

Membrii CDL au discutat, au făcut o referință la problemele, provocările întâmpinate pe parcursul implementării proiectului, care au fost depășite prin conlucrare eficientă dar și la rezultatele obținute ca urmare a realizării activităților, Până în prezent au fost executate peste 50% din volumul total al activităților planificate în cadrul proiectului. Astfel, aici avem peste 3450 m² de clădire renovate, 5530 m² suprafață interioară termoizolată, aproximativ 3000 m² pereți exteriori izolați, 744 m² suprafața ferestrelor și ușilor exterioare schimbate, dar și 745 m² suprafața planșeu izolat.

Aceste lucrări au îmbunătățit condițiile de studii pentru cadrele didactice și a celor 560 de copii care își fac studiile în liceu. Este de menționat faptul că în blocurile unde se desfășoară activitatea didactică de bază, lucrările au fost executate integral. Starea de bine este vizibilă printre beneficiari. Lucrările rămase țin de cantina liceului, bibliotecă, sala de festivități, două galerii, precum și sălile destinate activităților extrașcolare și sportive.

Totodată, au fost discutate măsurile de asigurare a durabilității investițiilor făcute, ca beneficiari ne-am angajat să elaborăm și să prezentăm periodic planuri de dezvoltare durabilă.

Mai există o provocare, o nouă procedură de achiziții la lucrări, or, prețurile sunt cu mult în creștere de la semnarea contractului de antrepriză cu reprezentantul antreprenorului. Lucrările se vor desfășura în continuare pentru a ajunge să ducem până la capăt reparația întregului edificiu.

Proiectul „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Alexei Mateevici” din or. Șoldănești” este implementat de ADR Centru și finanțat de către Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.

Aliona Pînzari, director IP Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” or.Șoldănești