Comemorarea eroilor căzuți în conflictul de pe Nistru

1 martie 2024

În fiecare an, în Republica Moldova, la 2 martie este marcată Ziua Memoriei și Recunoștinței – ziua de comemorare a celor căzuți  în conflictul armat din anul 1992, pentru apărarea Integrității și Independenței Republicii Moldova, a victimelor conflictului și de exprimare a recunoștinței față de veteranii acestui conflict.

Astăzi se împlinesc 32 de ani de la acest eveniment tragic, în care și-au pierdut viața sute de conaționali. Conflictul armat de la Nistru a început la 2 martie 1992, deși primele ciocniri au avut loc încă la sfârșitul anului 1991.

Atunci, în  acele zile din primăvara anului 1992, pentru a rezista atacurilor  și a răspunde ofensivei forțelor separatiste, 358 de bărbați din raionul Șoldănești au luptat cu vitejie şi dârzenie.

Unii și-au  sacrificat viața, alții au rămas schilodiți fizic şi psihologic pentru tot restul vieții. Din  ei 21 s-au întors răniți, 3 – invalizi iar 8 au căzut pe câmpul de luptă.

Memoria acelei perioade dramatice rămâne nu doar în pagini de istorie, ci în soarta multor familii, în sufletele celor care au trecut prin suferințele acelor timpuri.

Pe această cale, Consiliul Raional Șoldănești, își manifestă recunoștința față de veteranii și rudele celor căzuți în războiul din 1992, care au demonstrat devotament față de țară și sacrificiu de sine în lupta pentru INTEGRITATEA şi INDEPENDENȚA REPUBLICII MOLDOVA.

Aliona Bulican, specialist superior Secția APL