Campania de informare „Cunoaște dreptul tău electoral” a ajuns şi la Şoldăneşti

21 iunie 2023

Comisia Electorală Centrală (CEC) desfășoară, începând cu luna mai, Campania de informare „Cunoaște dreptul tău electoral”. Aceasta urmărește informarea despre noile prevederi ale Codului electoral, inclusiv în contextul desfășurării, în toamna anului 2023, a alegerilor locale generale.

Campania reprezintă un ansamblu de activități cu caracter de informare, sensibilizare și consolidare a culturii participative în organizarea unor alegeri corecte și transparente. Timp de 4 luni, membrii și funcționari din cadrul Aparatului CEC vor participa la o serie de întruniri cu alegători, partide politice, ONG-uri, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale din țară și vor susține comunicări despre principalele modificări operate la legislația electorală și cadrul normativ.

În acest context, la 20 iunie current a fost organizată o şedinţă de lucru cu primarii şi secretarii consiliilor locale din raionul Şoldăneşti, la care a fost prezentă dna Angelica Caraman, preşedinta CEC.

Participanții la discuții au fost interesați dacă există o limită de vârstă pentru a putea candida la funcția de primar, în baza căror acte se va vota în această toamnă, dar și aspecte ce țin de gestionarea listelor electorale. Aceștia au propus ca cei care intenționează să candideze pentru funcția de primar să dețină studii superioare. Un subiect aparte a fost și agitația electorală și anume dacă prezentarea raportului de activitate a primarului, care intenționează să candideze pentru un nou mandat, poate fi considerată agitație.

Ţinem să menţionăm că campania „Cunoaște dreptul tău electoral”este organizată cu suportul PNUD Moldova, în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, finanțat de USAID și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.