Ziua Daciei -2018-ediția a XIII-a

28 septembrie 2018

În ziua de duminică 23 septembrie,în  satul Rogojeni a raionului Șoldănești  s-a desfășurat ediția a XIII-a  festivalului Ziua Daciei.Deja este a VI-a ediție cînd această sărbătoare se desfășoară în satul Rogojeni.

În baza relatărilor doamnei secretar al primăriei Rogojeni, doamna Ardelean Viorica:

„ Sărbătoarea a fost instituită în preajma zilei  de 23 septembrie, atunci cînd, potrivit tradițiilor, avea loc ceremonia de încoronare a regelui la Daci. Păstrăm tradiția, în semn de continuitate,în scopul promovării valorilor culturale.Consiliul raional asigură an de an sprijin financiar pentru organizarea sărbătorii, iar baza organizatorică este asigurată de către Secția Cultură, Tineret și Sport a consiliului raional, împreună cu primăria Comunei Rogojeni.”

In programul Festivalului au participat cele mai valoroase colective de artişti amatori  din : Rogojeni, Şoldăneşti,  Pohoarna,  Cotiujenii Mari, Şipca, Cuşmirca, Socol, Dobruşa, Găuzeni, Vadul-Raşcov, Şestaci, Fuzăuca şi  Ansamblul de copii de la L/T cu profil de arte „Nicolae Sulac” din Chişinău. Meşteri populari  din localitate şi raion ,care au infrumuseţat  această sărbătore . În total, festivalul  a  fost gazda a 15 colective artistice care prin cîntecele și dansurile lor  pline de voie bună, au încîntat publicul   și au adus totodată  un omagiu tradițiilor străbune.

”Sărbătoarea a fost încheiată odată cu  asfințirea soarelui,atunci cînd a fost aprins rugul, menit să alunge spiritele rele„ – a menționat doamna Ardeleanu.

Potrivit spuselor doamnei președinte a raionului: „ Satul Rogojeni, deja a instituit tradiția desfășurării a sărbătorii „Ziua Daciei” în ziua echinocțiului de toamnă . Și în acest an, Consiliul raional Șoldănești în colaborare cu primăria Rogojeni au reușit să organizeze la nivel înalt acest eveniment …”

Ziua daciei este o zi  simbolică  pentru a reaminti conaționalilor noștri că fundamentul ancestral   al națiunii sunt geto-dacii,un neam de o potrivă nobili ca și romanii care nu au fost asimilați  de aceștia dar printr-o  simbioză culturală  au dat naștere,din moștenirea secolelor, unui popor vrednic de toată aprecierea, cu o seamă de valori și tradiții nemuritoare .

 Secția administrație publică locală