Zilele Europene ale Patrimoniului în raionul Șoldănești

1 octombrie 2020

Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial și Rezervația Cultural-naturală ,,Orheiul Vechi”, sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în contextul Zilelor Europene a Patrimoniului, a lansat o campanie de sensibilizare a publicului larg cu privire la necesitatea păstrării patrimoniului cultural, cu genericul ,,Arheologia pătrimoniului”.

Startul campaniei a fost dat la Rezervația Cultural-naturală ,,Orheiul Vechi”, cu implicarea Asociației ”Green Caritas”. Astfel, voluntarii asociației și localnicii au colectat deșeurile de pe teritoriul Rezervației, fiind însoțiți de către studenții Universității Pedagogice de Stat ,,Ion Creangă” , Facultatea Arte Plastic și Design, care, pe parcursul ZEP, vor da o a doua viață deșeurilor, transformându-le în obiecte de artă. Campania continuă în localitățile Văleni, Slobozia Mare, Crihana Veche, Cheile Butești, Cobani, Climăuții de Jos, Vadul-Rașcov, Mateuți.

La data de 28 septembrie, organizatorii ZEP au ajuns și în raionul Șoldănești, unde au invitat publicul să descopere obiectivele de patrimoniu din localitățile Vadul-Rașcov și Climăuții de Jos, să le afle poveștile. Au avut loc filmări în aceste două localități din raionul Șoldănești, însoțite de acțiuni de salubrizare cu implicarea voluntarilor locali și un recital de muzică folclorică. Secția Cultură, Tineret și Sport a Consiliului raional Șoldănești, în colaborare cu primăriile Vadul-Rașcov și Climăuții de Jos, a contribuit la buna organizare și desfășurare a evenimentului, prin asistența acordată tinerilor implicați în salubrizarea terenurilor din preajma obiectivelor de patrimoniu de importanță națională, Clopotnița din comuna Vadul-Rașcov și Moara Veche din comuna Climăuții de Jos.

Începutul evenimentului s-a desfășurat în scuarul monumentului regretatului poet Dumitru Matcovschi din Vadul-Rașcov și s-a încheiat printr-un spectacol de folclor în aer liber în satul Climăuţii de Jos cu participarea colectivelor artistice din localitățile vizate: ansamblul folcloric „Voci Nistrene” din satul Vadul-Raşcov; „Nistrenii” şi ansamblul de fluierişti „Vulturaşii” din satul Climăuţii de Jos. Surpriza serii a fost evoluarea interpretei de muzică populară Mariana Dobzeu.

La eveniment, pe lângă primarii comunelor Climăuţii de Jos (Sergiu Melnic) şi Vadul-Raşcov (Sergiu Guţan), au mai participat: unul din organizatorii campaniei, Ion Ciobanu – directorul general al Rezervaţiei Cultural-naturale „Orheiul Vechi”, directorul artistic al Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial Oleg Volontir şi deputatul în Parlamentul Republicii Moldova Svetlana Rotundu (originară din Climăuții de Jos).

Campania va culmina la 4 octombrie cu un program difuzat în direct de pe teritoriul Rezervației ,,Orheiul Vechi” la postul public de televiziune Moldova 1, cu durata de două ore, moderat de Rusalina Rusu. În cadrul emisiunii se vor purta discuții privind patrimoniul cultural al Republicii Moldova și politicile de păstrare, conservare și promovare ale acestuia, fiind prezentate reportaje din 5 muzee ale localităților implicate în proiect, realizate în cadrul Campaniei.

Rodica Cazacu, specialist Secția Cultură, Tineret și Sport