Veteranul Celui de-al 2-lea Război Mondial -Anton Solovei, petrecut pe ultimul drum

8 august 2022

 La 06.08.2022, unicul veteran al celui de-al II-lea război mondial  Anton Solovei din s. Cușmirca, r-nul Șoldănești a plecat spre îngeri. În timpul vieții dl. Solovei a fost un exemplu de dăruire și spirit de sacrificiu pentru apărarea valorilor neamului.

A avut un destin plin de multe încercări: război, foame, deportări dar a reușit să fie un învingător, a avut o familie frumoasă în care împreună cu soția au crescut 5 copii în care au educat dragostea de neam, țară și frica de Dumnezeu. Astăzi, 08.08.2022, a fost petrecut pe ultimul drum de copii, nepoți și săteni. La eveniment a mai fost prezent vicepreședintele raionului – Vasile Macovei, președintele Organizației Teritoriale Șoldănești a Uniunii Ofițerilor din Moldova – Anatol Tatarenco

Vicepreședintele raionului – Vasile Macovei în discursul dumnealui a menționat: „ Cu profund respect aduc un ultim omagiu și aprind o lumânare pentru sufletul celui care a fost Anton Solovei – Eroul Neamului și adresez familiei îndurerate sincere condoleanțe și recunoștința noastră. Am pierdut un ultim erou al vremurilor noastre, o fire emblematică care ne-a împărtășit adevărate file de istorie. Ne-a părăsit un om de o valoare inestimabilă, iar pentru curajul şi spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă, avem datoria să respectăm memoria, celor care au luptat pentru ca noi să trăim astăzi ȋntr-o ţară liberă şi independentă, să ȋnvăţăm lecţia lor de patriotism şi s-o transmitem generaţiilor următoare ȋmpreună cu valorile care i-a caracterizat pe veteranii noştri, oameni modeşti şi ȋnţelepţi, căliţi ȋn spiritul ȋnaltelor idealuri de viaţă, al dragostei de ţară. Rămas-bun, nea Anton ! ”

Iar de acolo de sus, din prima linie a ȋngerilor, alături de camarazii stinşi unul câte unul ȋn bătălia cu bătrâneţea și toți cei care au luptat pe front, să ne vegheaţi şi să apăraţi meleagurile noastre aşa cum aţi apărat teritoriul străbun. Rămas-bun, nea Anton!


 „ Nu vă vom uita niciodată! Dumnezeu să te odihnească în liniște și pace”

Foto din arhivă

Secția administrație publică