Turneul raionului Şoldăneşti la șah, ediția 2023

27 februarie 2023

Nu există dovezi care să indice cu exactitate când și unde s-a născut jocul de Șah. Sunt mai multe versiuni despre originea Șahului, cea mai răspândită dintre ele spune că țara de origine este India, în timpul imperiului Gupta – infanteria, elefantul, cavaleria și sareta fiind piesele inițiale. Alte versiuni povestesc despre  originile șahului în Persia sau China.

La  data de 26 februarie 2023, Secția Cultură, Tineret și Sport în colaborare cu Direcția Învățământ, cu suportul financiar al Consiliului Raional Șoldănești, au organizat ,,Turneul raionului Şoldăneşti  la  șah”, ediția anului 2023, care a avut drept scop promovarea  unui mod sănătos de viaţă în rândurile persoanelor în vârstă şi a generaţiei în creştere, popularizarea șahului printe copii și adolescenți și educarea unei generații sănătoase, capabilă să rezolve problemele existente întru consolidarea statalității.                                                           În cadrul activității sportive ,,Turneul raionului Șoldănești la Șah” au participat în jur de 100 de persoane originare din raionul Şoldăneşti care au luptat pentru titlul  de campioni ai șahului. Învingătorii clasaţi pe locurile I, II, III au fost  menţionaţi cu trofee,  diplome de grad corespunzător şi premii băneşti, conform următoarelor categorii de vârstă, după cum urmează:

 Elevi: fete de la 7 la 18 ani

Locul I – Carpovici Gabriela, s.Salcia

Locul II – Carpovici Alexa, s. Salcia

Locul III – Schița Dana, or. Șoldănești

   băieți de la 7 la 18 ani

 Locul I – Ciocan Ion, s. Găuzeni

Locul II – Muntean Ion, s. Găuzeni

Locul III – Iațco Andrei, s. Cobîlea

 Maturi: femei 18 +

Locul I – Muștuc Marina, s. Chipeșca

Locul II – Cozariuc Liliana, s. Răspopeni

Locul III – Lazăr Ana, s. Răspopeni

bărbați 18 +

Locul I – Croitoru Veaceslav, or. Șoldănești

Locul II – Bulgac Serghei, s. Cușmirca

Locul III – Sinogaci Sergiu, s. Găuzeni

În cadrul evenimentului, participanții au avut parte de o duminică productivă și s-au bucurat de o atmosferă plăcută, prietenoasă și competitivă, luptând cu multă înverșunare și dând dovadă de o bună pregătire.

În acest context aducem mulțumiri Dlui Leomid Pascaru, profesor de educație fizică,  gimnaziul ,,Salcia”, pentru implicare activă la dezvoltarea sportului, precum și pentru  inițiativa frumoasă de a desfășura această activitate sportivă de nivel raional, cu implicarea persoanelor de toate vârstele. 

Secția Cultură, Tineret și Sport a Consiliului Raional Șoldănești aduce sincere felicitări învingătorilor, dar și tuturor participanților la eveniment: sportivi, antrenori, arbitri, părinți! Recomandăm acest sport tuturor celor pregătiți pentru o muncă colosală, care cu siguranță peste ceva timp va oferi roade. Vă îndemnăm să jucați șah deoarece el vă dezvoltă atenția, imaginația, logica și gândirea critică.              

”Şahul este totul: artă, ştiinţă şi sport.” – Anatoly Karpov

         Cazacu Rodica, specialist în domeniul Tineretului și Sportului, Secția Cultură,

Tineret și Sport a Consiliului Raional Șoldănești