Tradițiile și obiceiurile neamului oglindite la Festivalul „La vatra sarmalelor” de la Cușmirca
3 octombrie 2023
Într-o ambianță frumoasă de toamnă, la 30 septembrie curent în satul Cușmirca raionul Șoldănești, s-a desfășurat a V-a ediție a Festivalului „La vatra sarmalelor”.
Manifestările cultural-artistice sunt momente de maximă bucurie, atât pentru maturi, cât și pentru generațiile tinere. Ele aduc lumină, dau aripi imaginaţiei, entuziasmului şi rămân ca momente de neuitat în viaţa fiecăruia dintre noi. Acestea contribuie la educarea noastră în spiritul dragostei faţă de patrie, la formarea şi consolidarea sentimentelor de afecțiune faţă de ceea ce este frumos. Prin cântec şi dans, cunoaștem mai bine trecutul, tradiţiile, frumuseţile ţării.
Festivalul a fost o adevărată sărbătoare pentru locuitorii și oaspeții satului. La eveniment, a fost prezent președintele raionului Șoldănești, dl Nicolae Mîndru, primarul satului Cușmirca, dl Alexei Coadă care s-a implicat activ în organizarea, desfășurarea festivalului şi oaspetele de onoare Grigore Tinică, chirurg cardiovascular, originar din s.Cuşmirca, manager al Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu” din Iaşi, care prin Decizia Consiliului Local nr. 8.3 din 09.08.2023 i-a fost conferit titlul de Cetăţean de onoare al satului Cuşmirca.
Cu profundă recunoştinţă şi gratitudine pentru activitate prodigioasă, înalt profesionalism și devotament contribuţii remarcabile manifestate la formarea, dezvoltarea şi consolidarea sistemului autohton de sănătate, dl Tinică a primit cu demnitate şi Diploma de Onoare a preşedintelui raionului.
Festivalul a debutat cu tradiţionala paradă a portului popular, în fruntea căreia fiind „Călăreții” – ce au purtat Simbolurile de Stat.
În ritm de dans cei prezenți au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare de gazda evenimentului, după care uniți într-o horă în centrul satului Cușmirca artiştii şi-au demonstrat cu mândrie straiele naționale moștenite din moși strămoși.
În scenă cu cântec, joc și voie bună au evoluat rând pe rând colectivele artistice fiind ghidaţi de moderatoarea Geogeta Pînzaru
Spectatorii s-au delectat cu muzică populară dar şi bucate tradiţionale, pregătite de gospodinele din partea locului.
Sântem un popor mic dar imens în valori și talente. Se spune că lucrurile frumoase și faptele bune ne unesc precum s-au unit într-o expoziție minunată lucrările meșterite de Meșterii populari din raion.
Festivalul Sarmalelor este un bun prilej de a evidenția valoarea incontestabilă a tradițiilor strămoșești, iar organizarea la cel mai înalt nivel a evenimentului de la Cușmirca, demonstrează unitatea și dorința cetățenilor de a perpetua aceste tradiții din generație în generație.
Lilia Botnarenco, şef Secţie Administraţie Publică
Tweet