Temperaturile înalte sporesc grijile producătorilor

25 martie 2022

Agricultorii sunt îngrijorați de faptul că în această perioadă a anului, temperaturile sunt destul de ridicate, iar lipsa precipitațiilor, favorizează dezvoltarea dăunătorilor la culturile de câmp, dar mai cu seamă la pomii fructiferi. Astfel, agricultorii sunt atenți la procesele fiziologice la pomi, care sunt accelerate din cauza temperaturilor ridicate din aceste zile. Totodată, pot apărea consecințe negative din cauza vremii destul de primăvăratice în această perioadă a anului la eventualele înghețuri care pot surveni ulterior.

            ”Speciile cum ar fi caisul, piersicul sau alte culturi sâmburoase deja au ieșit din repausul profund și intră în repausul climateric. Astfel, temperaturile ridicate cum le avem în aceste zile  pornesc procesele fiziologice și, respectiv, începe dezmuguritul, iar ulterior va fi și o înflorire timpurie. Încă un lucru negativ în prezent este umiditatea din sol. Am avut puține precipitații atât în toamnă, cât și la începutul iernii, dar și acum. Iar acest aspect influențează negativ asupra plantelor pomicole”, a menționat șeful DAA Muțuțchi Andrei.

            Pentru a preveni o pierdere ulterioară a roadei, pomicultorii trebuie să fie cu ochii în patru, atât la dăunătorii care au avut condiții favorabile de dezvoltare, cât și la posibilul îngheț de primăvară. Pentru a se evita efectul negativ al acestor temperaturi asupra pomilor, în prezent se cunosc metode directe şi metode indirecte. Dintre metodele directe se aplică pe scară largă metoda fumigaţiei, încălzirea aerului din livadă, metoda ventilării aerului şi mărirea umidităţii aerului. Metodele indirecte contribuie şi ele la prevenirea efectului negativ al temperaturilor scăzute asupra florilor şi sunt reprezentate de lucrările culturale, genetice şi de aplicarea tratamentelor biochimice.

            ”Nu putem spune cu precizie dacă  va fi sau nu înghețuri, fiindcă nu putem controla natura, dar accelerarea proceselor fiziologice la pomi și posibilul îngheț care survine de obicei primăvara, poate provoca ulterior înghețarea mugurilor, care în unele plantații vor fi desfăcuți deja. Prin urmare, pomicultorii trebuie să fie vigilenți, să urmărească oscilația temperaturii și să fie gata să intervină. Între timp, pot să aplice tratamentele necesare, cu microelemente, dar să și efectueze tăierile corect. De asemenea, se cer a fi efectuate primele pulverizări cu fungicide și insecticide, mai ales în livezile unde mugurii au început să se umfle. Dar deocamdată nu ne alarmăm, vom vedea cât de negative vor fi temperaturile pe timpul nopții în timpul apropiat” a subliniat șeful Direcției Agricultură și Alimentație.

Direcția Agricultură și Alimentație