Seminar organizat de către Agenția Națională Arheologică

29 septembrie 2018

La inițiativa Agenției Naționale Arheologice,în Sala de protocol a Consiliului raional Șoldănești s-a organizat un seminar metodico-științific cu tematica ”Legislația privind protecția patrimoniului arheologic-imperativ de respectare.La seminar au participat pe lîngă invitații din cadrul Agenției: Ion Ciobanu-șeful Serviciului arheologie preventivă ,Sergiu Popovici și Serghei Agulnicov au fost prezenți atît profesori de istorie și bibliotecari din raion cît și specialiști din domeniul culturii.
La finele seminarului,în holul consiliului,invitații au putut viziona expoziția „Investigații mai vechi și mai noi pe teritoriul raionului Șoldănești”, organizată de către reprezentanții agenției,unde erau prezentate vestigii arheologice descoperite în raionul nostru.
Potrivit domnului Ciobanu, Raionul Şoldăneşti dispune de un patrimoniu arheologic bogat și variat, cuprinzând peste 150 de situri de diferite tipuri(tumuli, așezări, cimitire, fortificații, ș.a.
Din categoria monumentelor arheologice face parte și faimoasa Cetate medievală de la Alcedar sau stațiunea din epoca de piatră (paleoliticul superior) de la Climăuții de Jos.
Seminarul se incadrează în seria de activități dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului anunțate de Ministerul Educației,Culturii și Cercetării.