SECERIȘUL 2023

11 iulie 2023

E în toi recoltarea cerealelor de grupa întâi !!!

            În aceste zile pe câmpurile din raion combinele recoltează culturile de I grupă. Recolta este bună, spun fermierii care afirmă că după un an secetos, Domnul ia binecuvântat cât de cât. Tot în această perioadă pompierii efectuează razii în câmpuri, pentru a verifica starea antiincendiară a lanurilor. Inspectorii au evaluat riscul de incendii asupra culturilor cerealiere. În urma verificărilor, fermierii s-au ales cu un șir de recomandări pentru a evita incendiile în perioada desfășurării campaniei de recoltare a cerealelor. Ținând cont de faptul că, recoltarea cerealelor se efectuează în zilele fără precipitații şi cu temperaturi înalte, producătorii agricoli și autoritățile de resort sunt chemați să respecte un șir de cerințe:

  • Începerea procesului de recoltare cu divizarea masivelor în sectoare cu aria de maxim 30 ha cu delimitarea acestora prin fâșii cosite cu lăţimea de minim 6 m şi fâșii arate cu lăţimea de minim                 4 m, eliberate de paie şi resturi vegetale. 
  • Asigurarea masivelor cu fâșii arate cu lăţimea de minim 4 m dea lungul drumurilor, căilor ferate adiacente şi fâşiilor forestiere. 
  • Tehnica agricolă, precum și tehnica cu motoare cu ardere internă antrenată în campania de recoltare se va dota cu instalaţii parascântei, stingătoare de incendiu și plapome din prelată.
  • La depozitarea cerealelor se va asigura distanţa de la vârful mormanului până la elementele combustibile ale acoperișului, corpurile de iluminat şi cablurile electrice de minim 0,5 m.
  • Uscătoriile mobile se vor amplasa la o distanţă de minim 10 m de la clădirea depozitului de cereale.
  • Stogurile şi stivele de nutreţ fibros se vor amplasa la distanţe de minim 15 m de la liniile de energie electrică, 20 m de la drumuri şi 50 m de la clădiri şi instalaţii.
  • Interzicerea categorică a fumatului şi utilizarea focului deschis în lanuri, arii, mirişti, pe combine şi autovehicule ce transportă cereale şi paie sau la mai puţin de 100 m de punctele de recoltare şi depozitare a cerealelor.
  • Interzicerea arderii paielor sau altor resturi de vegetație pe lanuri sau utilizarea focului deschis pentru distrugerea dăunătorilor pe mirişti.

Atenție! Aprinderea miriștii reprezintă o măsura periculoasă de mediu și este interzisă prin bunele practici agricole. În cazul înregistrării unor eventuale incidente excepționale este necesară informarea de urgență a serviciilor speciale abilitate.

În acest an, fermierii așteaptă o roadă de grâu mai bogată față de anul precedent, chiar dacă precipitațiile nu au căzut la norma potrivită.

„Este greu de apreciat indicii de recoltă de facto, fiindcă abia e începutul campaniei de recoltare. Însă premizele recoltei biologice la grâul de toamnă sunt în jur de 4-5 tone/hectar. În acest an recolta culturilor cerealiere de grupa I va fi cu circa 30-35% mai mare comparativ cu anul precedent”, a subliniat șeful DAA, Andrei Muțuțchi.                             

De la 4 iunie, practic pe toate lanurile din raion, semănate cu culturi de I grupă, au fost puse în funcțiune combinele. Ca să reuşească să strângă toată roada până la o eventuală revenire a ploilor, fermierii lucrează din zori şi până seara, fiind ajutaţi de combine performante.

În acest an, din 8950 de hectare însemințate cu culturi din grupa întâi, au fost semănate 7650 de hectare de grâu de toamnă, 150 ha cu orz de toamnă și 110 cu orz de primăvară, 70 ha de mazăre, 870 ha de rapiță, 60 de secară și 40 de muștar. 

În campania de recoltare sunt antrenate peste 50 de echipaje agricole, dintre care: 43 – cu combine moderne și 10-11 – cu combine mai puțin productive. Practic toți agenții economici posedă utilaje de curățire a cerealelor, depozite de păstrare, cântare, tehnică pentru transportarea producției și alt inventar agricol strict necesar. Îndată după recoltarea terenului se efectuează lucrări de încorporare a resturilor vegetale și se lucrează solul. Pe alte terenuri agricole se efectuează balotarea resturilor vegetale (paie), cu scop de folosire la hrana animalelor, dar și pentru așternut la fermele avicole, cât și la cultivarea ciupercilor.

Concomitent cu recoltarea cerealelor de grupa I, în raion au fost recoltate și primele fructe (cireșe, vișine și căpșune) ale anului curent. Avem livezi de cireș pe 65 ha pe rod și vișin 20 ha pe rod. Roada medie la hectar a cireșelelor constituie circa 7,0 tone, iar  la vișine –de 4,0 tone. În raion mai avem sădite și suprafețe de arbuști fructiferi, care sunt un product cu valoare adăugată: căpșun remontant (7,0 ha), zmeură (3,0 ha) și coacăză (1,0 ha).

Problemele stringente, cu care se confruntă producătorii agricoli, sunt: lipsa brațelor de muncă, piața de desfacere cu cerințele sale dure și prețurile mici la comercializare, dar și (nu mai puțin important!) sunt condițiile climaterice nefavorabile, care an de an le dă bătăi de cap acestora. Succese şi multă sănătate tutor truditorilor care suportă greutățile din sectorul agroalimentar.

Maxim Losenco, Direcția Agricultură și Alimentație Șoldănești,

Secția Situații Excepționale Șoldănești