„Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic”

14 septembrie 2022

Sănătatea este comoara cea mai prețioasă și cea mai ușor de pierdut și totuși cel mai prost păzită.  A păstra sănătatea este o datorie morală şi religioasă, sănătatea fiind baza tuturor virtuților sociale.

În acest context,  în raionul Șoldănești este în curs de desfășurare Proiectul „Viaţă sănătoasă, reducerea poverii bolilor netransmisibile”, în cadrul căruia se desfășoară o multitudine de activități ce contribuie la conștientizarea cetățenilor că starea de sănatate depinde de stilul nostru de viaţă. Multe aspecte ale stării noastre de sănătate sunt afectate de ceea ce facem, de ceea ce gândim.

Astfel la data de 14 septembrie curent la Vadul-Rașcov ( localitate pilot în cadrul acestui proiect) a demarat un șir de activități planificate în cadrul proiectului.  În centru satului, a fost instalat un cort în care cetățenii prezenți au avut posibilitate să-și  măsoare tensiunea arterială, greutatea corporală, glicemia, circumferinţa abdomenală, etc.

La eveniment au fost prezenți: Vasile Macovei, vicepreședintele raionului, reprezentantul Direcției Învățământ – Diana Oprea și Nadejda Cîșlari, medic igienist Centrul de Sănătate Publică Șoldănești.

Evenimentul a fost monitorizat de Veronica Guțan, șefa Centrului de Sănătate Vadul – Rașcov.

Elevii Gimnaziului „D.Matcovshi” au fost actorii principali ai evenimentului care au transmis mesaje printr-un flashmob,  expoziția de desene cu genericul  ,,Stil de viaţă sănătos, trăiesc vesel şi frumos”. Angajații biliotecii din localitate au   organizat o expoziție de carte „Împreună pentru o sănătate mai bună”, toate acestea având același obiectiv:  reducerea poverii bolilor netransmisibile, fiindcă la moment acestea fac cele mai multe decese la nivel global dar și în Republica Moldova. Nouă din zece moldoveni mor din cauza bolilor netransmisibile (BNT).

Bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea, cancerul, bolile respiratorii cronice, diabetul, bolile mintale și afecțiunile neurologice, bolile de rinichi cronice și altele sunt doar o parte din BNT care pot fi tratate doar dacă avem informaţii corecte și un stil de viață sănătos.

Reamintim, obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea stării de sănătate a populației în special în zonele rurale, prin reducerea poverii bolilor netransmisibile. Proiectul „Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, este realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

În raionul Șoldănești au fost selectate 3 localități pilot: Vadul – Rașcov, Răspopeni și Șoldănești. Asemenea evenimente urmează să se desfășoare și la Șoldănești  pentru data de 15.09.22, și la Răspopeni -18.09.22.

Tuturor le dorim succes în activitățile planificate și multă sănătate.