S-a dat start recoltării în masă a prunelor

15 august 2018

Cultura prunului este o tradiție în raionul nostru, însă afacerea cu prune și întreținerea unei plantații de prun nu sunt activități tocmai simple – aici trebuie ținut cont de anumiți factori. Mai mult, businessul cu prune nu implică recuperarea investiției din primul an, dar abia după ce plantația intră în rod și pomicultorul poate să își facă planuri de profit.

 

În raionul nostru a început recoltarea în masă a prunelor. Aprecierile deosebite pe care le are prunul se datorează productivității mari a pomilor, calității înalte a fructelor, perioadei extinse de recoltare a acestora, numeroaselor soiuri valoroase cu coacerea de la foarte timpurie  la foarte târzie și diversităților gustative. În anul curent agenții economici din raion au crescut o recoltă de prune înaltă.

Sunt cunoscute multe posibilități de valorificare a fructelor: consum în stare proaspătă dar și a prunelor deshidratate, prelucrare la gem, dulceață, magiun, compot, țuică etc. Cultivarea prunului este o afacere profitabilă care are următoarele avantaje:

– plantațiile de prun produc recolte în mărime de 20-25 t/ha și pot fi exploatate 25-28 de ani;

– cererea în creștere pe piața locală și la export (piețele UE și CSI);

– investiția se recuperează în 3-4 ani.

În raion sunt plantate 481 ha de prun cu o varietate de soiuri timpurii si târzii. Analizând situația în ramura dată, comparativ cu anul precedent, în anul curent prețurile la prun au scăzut considerabil. Dacă în anul 2017 prețul mediu a constituit 8-10 lei per kilogram, anul acesta el este de la 1-3,5 lei. Agenții economici sunt indignați de scăderea bruscă a prețurilor timp de un an. Unii din ei chiar planifică defrișarea plantațiilor existente din acest motiv.

Raionul nu dispune de o uscătorie performantă, care ar soluționa problema în cauză. Privitor la soiul „Kabardinskaia ranniaia”, în anul curent, din cauza lipsei pieței de desfacere, pruna a rămas nerecoltată la majoritatea agenților economici. Fabricile de procesare a fructelor din regiune până în prezent nu primesc producția crescută la prelucrare.

Sperăm că situația dată se va schimba pozitiv în anii viitori. În caz contrar, raionul va rămâne fără livezi.

Maxim LOSENCO, specialist în problemele planificării şi prognozării producţiei agricole la Direcția Agricultură și Alimentație Șoldănești