Reguli de prevenție și protecție contra incendiilor de vegetație uscată

21 februarie 2022

Peste 7 ha de vegetație uscată au ars pe parcursul săptămânii trecute în raionul Șoldănești. Pompierii din Șoldănești zilnic au intervenit la lichidarea incendiilor de acest gen. Astfel, de la începutul anului curent în raionul Șoldănești au fost înregistrate  8 cazuri de incendiere a vegetației, în total fiind afectate peste 28 ha, în special în localitățile: Șoldănești, Șestaci, Vadul-Rașcov, Alcedar. Pentru lichidarea focarelor de ardere a vegetație este necesară antrenarea unui număr sporit de forțe și mijloace, iar efectele arderii sunt resimțite pe o perioadă  îndelungată, diminuând fertilitatea solului, provocând afectarea florei și faunei, poluarea mediului ambiant precum și cheltuieli financiare majore.

Pentru a reduce incendiile de vegetație, Secția Situații Excepționale Șoldănești recomandă:

  • nu utilizați focul deschis în locuri în apropierea terenurilor acoperite de vegetație uscată, lanuri agricole sau obiective cu risc sporit de incendiu;
  • de organizat colectarea resturilor vegetale, cu transportarea acestora în locuri special destinate întru evitarea aprindrii de la diferite surse de foc;
  • delimitați prin fîșii de protecție terenurile agricole;
  • de organizat salubrizarea suprafețelor bazinelor acvatice de vegetație și din preajma acestora;
  • de asigurat distanța de siguranță la foc de minimum 15m dintre zonele de agrement.

Totodată, pompierii vă informează că pentru nerespectarea recomandărilor de mai sus, pot surveni pedepse contravenționale aplicate de organele de rigoare.

În caz că sunteți martori la comiterea unor astfel de acțiuni, sau ați depistat un incendiu, apelați la numărul unic de urgență 112.

Doar printr-un comportament preventiv,

Vă puteți salva viața și bunurile Dumneavoastră!

Șef al Serviciului Prevenție al

Secției Situații Excepționale Șoldănești

maior al s/intern Vasile Stupin