Recoltarea soiurilor timpurii de caise și de mere este în toi!!!

14 iulie 2020

Acum câteva zile, producătorii autohtoni au început recoltarea soiurilor timpurii de caise. Printre aceștia se numără GȚ ”Belous Vasile Vasile”, com. Alcedar și GȚ ”Sandic Gheorghe, s. Șipca. Deși caisul este o cultură de perspectivă cu potențial înalt de comercializare pe piețele de export, în raion livezile de cais constituie doar 106 ha, din care 54 ha se află în rod.

Potrivit specialiștilor Direcției Agricultură și Alimentație (DAA), recolta obținută în acest an diferă foarte mult de la o livadă la alta, o bună parte din acestea fiind afectate de înghețurile de revenire înregistrate în această primăvară. Din cauza înghețurilor recolta din acest an a fost compromisă la 70-75 %, de aceea productivitatea medie constituie în jur de 4 tone/ha.

Totodată, s-a demarat și recoltarea soiurilor timpurii de mere. Printre acestea se numără soiurile: Geneva, Melba și Papirovka, a cărui recoltare este realizată în gospodăriile GȚ ”Sveclă Vasile”, s. Olișcani, GȚ ”Tiutiunicov Nicolae”, com. Alcedar și FCP ”Agrochem Impex” SRL,  or. Șoldănești.

Potrivit producătorilor din raion, pomii au fost afectați de grindină și înghețurile de primăvară, cînd pomii se aflau tocmai în floare, astfel, recolta a fost compromisă la 40-45 %. Conform datelor operative ale DAA, actualmente recolta medie este în jur de 5 tone de fructe per hectar.

Merele sunt exportate pe piața rusă și belarusă cu ajutorul intermediarilor. Prețul angro de comercializare este de pînă la 10 lei per kilogram, în dependență de calitatea și calibrul mărului. O parte din mere sunt realizate pe piața internă sau la procesare. Fabricile de procesare, cum ar fi: SA ”Alfa Nistru”, or. Soroca și SA ”Orhei Vit”,or. Orhei, achiziționeză merele timpurii la procesare la un preț de 1 leu/kg. Următorul soi ce urmează a fi recoltat este Slava, însă recoltarea va avea loc abia la sfârșitul lunii august.

Principala problemă cu care se confruntă producătorii este lipsa brațelor de muncă și prețul mic de comercializare oferit pe piața internă, iar pentru a putea exporta în UE este nevoie de a respecta anumite cerințe, iar merele trebuie să corespundă standardelor de calitate.

Maxim LOSENCO, specialist în problemele planificării şi prognozării producţiei agricole la Direcția Agricultură și Alimentație Șoldănești