Parteneriat durabil și vizită de suflet la Soroca

19 aprilie 2022

Secția Cultură, Tineret și Sport a Consiliului Raional Șoldănești a semnat recent un acord de colaborare  în domeniul managementului cultural-artistic cu Colegiul de Arte „Nicolae Botgros ” din orașul Soroca, pentru perioada 2022-2024, fiind focusați pe aceleași idei și obiective, abordând aceleași strategii de dezvoltare, promovare, conservare, valorificare și salvgardare a culturii tradiționale și a valorilor naționale, schimbul de experiență, instruiri, formări.

Acordul a fost semnat de către Alic Rudei, Șef  Secție Cultură, Tineret și Sport a Consiliului Raional Șoldănești și Emilian Guțu, directorul Colegiului de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca.

Acest parteneriat între Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca și Secția Cultură, Tineret și Sport a Consiliului Raional Șoldănești există de zeci de ani, baza căruia a fost zidită atât de oamenii de cultură din raionul Șoldănești cât și profesorii instituției, parteneriat cimentat de regretatul Grigore Zănoagă (ex-director al Colegiului Republican de Creație Populară și ex-Șef al Secției Cultură, Tineret și Sport a Consiliului Raional Șoldănești).

Rolul de coeziune socială pe care îl au bibliotecile ca centre culturale multifuncţionale este tot mai evident în ultima perioadă, iar importanța implementării standardelor și politicilor cu privire la asigurarea serviciilor de calitate în biblioteci și asigurarea unui sistem de servicii moderne, accesibile și adaptate necesităților comunității devine o prioritate asumată pe deplin de Aministrațiile Publice Locale de nivel I și II, precum și de Ministerul Culturii.

În acest context, la data de 16.04.2022,  fiind în preajma Zilei profesionale a Bibliotecarului, Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca a fost gazda unui eveniment important și memorabil la care au participat peste 30 de bibliotecari din raionul Șoldănești.

Sărbătoarea a culminat printr-un concert  festiv cu cele mai bune dansuri, cântece, poezii, scenete cu tematică pascală, un concert de suflet și pentru suflet cu participarea elevilor de la toate specialitățile (Regie, Interpretare instrumentală, Dirijare corală, Dans, Biblioteconomie și asistență informațională, Turism) și expoziții cu cele mai reușite obiecte de artă ce le-au meșterit cei mai talentați studenți. Oaspeții au avut parte  de o excursie prin biblioteca și prin toate colțișoarele colegiului.  Majoritatea din ei fiind absolvenți ai acestei instituții au trăit în acea zi momente deosebite, precum și amintiri frumoase din anii de studenție.

Orașul Soroca fiind o destinație, care din plin poate  răsplăti dorința de a redescoperi Moldova, a oferit bibliotecarilor din raionul Șoldănești posibilitatea să viziteze atracțiile turistice cunoscute de o lume întreagă, cum ar fi Cetatea Soroca, castelele romilor sau Lumânarea Recunoștinței, Muzeul de Istorie și Etnografie, Biblioteca orășenească municipală „M. Sadoveanu” Soroca.

Pornind de pe faleza râului Nistru unde apa zbuciumată curge lin la vale și în inima  copacilor ce înconjoară lumânarea recunoștinței, s-au umplut sufletele bibliotecarilor de la Șoldănești cu impresii extraordinare. Aici s-au încărcat cu energie pozitivă, dorință spre noi realizări, poftă de muncă și tot aici s-au născut multe idei de dezvoltare a domeniului biblioteconomic în micul nostru raion.

În drum spre casă au urmat cântece, felicitări, glume, povestioare, depănarea amintirilor și multe emoții pozitive. În acest mod s-a urmărit drept scop fortificarea relațiilor de prietenie și de echipă între bibliotecarii din raionul Șoldănești, care  muncind cot la cot scot în evidență valoarea adevărată a cărților și a lecturii, atât în rândurile copiilor, precum și în rândurile maturilor.