O nouă rundă de negocieri cu AO ”CASMED” referitor la serviciile socio-medicale integrate la domiciliu

29 octombrie 2020

Miercuri, 28 octombrie 2020, a avut loc o nouă rundă de negocieri dintre conducerea raionului Șoldănești, angajații Direcției Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului și reprezentanții AO ”CASMED”, coordonatorii de proiect : Bîndiu Nina și Andrian Buga referitor la implementarea proiectului ”Îmbătrânire și Sănătate”.

Reprezentanții asociației au expus beneficiile implementării proiectului serviciilor socio-medicale integrate la domiciliu. Ei au comunicat, că pe lîngă lucrătorii sociali, asistenții medicali din localități vor avea parte de instruiri în vederea prestării unei game de servicii medicale precum fizio-proceduri pentru ușurarea durerilor persoanelor vârstnice imobilizate la pat dar și exerciții de recuperare (ex: în urma unui accident vascular cerebral). Potrivit organizatorilor, cheltuielile pentru serviciile prestate urmează a fi acoperite în proporție de 10 % de beneficiari (sau rudele acestora), 40 % autoritatea publică locală și 50 % asociația obștească.

În cursul ședinței, pe lîngă alte probleme abordate, s-a constatat că asistența serviciilor medicale este mult mai binevenită pentru asistenții personali și nu lucrătorii sociali, care nu se ocupă de îngrijirea persoanelor imobilizate la pat. Astfel, la recomandarea angajaților DASPFC Șoldănești, s-a propus ca în acest segment, de axat paralel pe instruirea asistenților personali, iar implementarea ulterioară mai extinsă a serviciilor va depinde de eficiența acestora.