Miting dedicat comemorării victimelor represiunilor politice

9 iulie 2018

Vineri, 6 iulie 2018,în scuarul gării feroviare din or. Șoldănești a avut loc mitingul dedicat comemorării  victimelor  represiunilor politice staliniste. La eveniment au fost prezenți  reprezentanții serviciilor desconcentrate și descentralizate, instituțiilor  publice, organizațiilor din raionul Șoldănești. Prezentă la eveniment a fost și președintele raionului Svetlana Rotundu, d-ei a ținut un discurs în care au fost expuse următoarele gînduri: „Onorată asistență,comemorarea victimelor unei tragedii precum deportarea în masă, reamintirea despre  genocidul realizat de regimul sovietic, ne oferă  prilejul de  a ne exprima încă odată compasiunea față de victime, dar și pentru a condamna crimele ce au avut loc în acea perioadă. Deportarea, este considerată un adevărat cataclism social-politic. Exilarea celor mai buni și mai destoinici oameni care au fost devotați pentru cultură și limbă, rămîne pentru descendenții noștri o moștenire tristă din istoria țării. Îmi exprim compasiunea față de victimele celor care au avut de suferit de pe urma acestor deportări. Din discuțiile cu cei care au trăit calvarul acestor deportări, putem simți cît de fragile sunt sufletele acestor oameni. Sper, că atîta timp cît vor trăi printre noi „copiii Siberiei”, se vor găsi instrumente ce vor revendica autoritatea morală a celor aproape 60 de mii de moldoveni care au fost deportați în acel timp…”

În calitate de victimă a deportărilor, a fost invitat d-nul Vladimir Reu, care  a depănat amintiri  despre tragicul destin al buneilor și părinților săi, și a condamnat în nenumărate ori regimul totalitar comunist.

Cu un mesaj din partea tinerei generații, s-a alăturat absolventa anului 2018 a L/T ”A.Mateevici” or. Șoldănești, Gabriela Negruvodă.

Printre invitații care au luat cuvînt, a fost și Dna Maria Nasu, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova, profesoară de limbă și literatura română la L/T ”A.Mateevici” din or. Șoldănești, care a menționat următoarele: „Stimați cetățeni, deja al 6-lea an consecutiv, încercăm să ne adunăm în fața acestui monument. Este foarte important că astăzi,  prin Hotărîre  de Guvern s-a anunțat zi de doliu național, și la nivel de țară  oamenii încearcă să comemoreze victimile represate din cele 3 valuri de deportări. Împreună cu voi , încă din 2009 am încercat să cunoaștem adevărul despre istoria deportărilor. Astăzi, putem spune că nu suntem singuri în căutarea acestui adevăr … și cred că împreună, vom încerca să scuturăm frica  trecutului  dominat de regimul totalitar-sovietic,  responsabil de  asemenea  crime odioase, precum deportările.”

Evenimentul s-a încununat cu un moment de reculegere, după care a urmat depunerea de flori la Monumentul dedicat memoriei celor ce au fost deportați în Siberia . În urma deportărilor din anii 1941, 1949 şi 1951, au avut de suferit circa 87 de mii de persoane.