Mesaj de felicitare cu prilejul Sărbătorilor Naţionale: “Ziua Independenţei Republicii Moldova” şi “Limba noastră”

26 august 2020

Stimaţi cetăţeni ai raionului Şoldăneşti!

          Se împlinesc aproape 3 decenii  de când Statul Republica Moldova se află pe calea libertății și independenței,  iar adevărul istoric al naţiunii a triumfat.  La 27 August 1991, aspiraţia de libertate a poporului nostru s-a împlinit. În aceste zile semnificative pentru destinul ţării, marcăm unitatea naţională,esenţa moştenirii tradiţiilor, obiceiurilor şi valorilor neamului. Sunt sărbătorile care reprezintă aspiraţia continuă a poporului nostru spre făurirea unui viitor luminos şi prosper.

          O incontestabilă valență istorică prezintă  și evenimentul de proclamare la 31 august 1989 a limbii materne ca limbă de stat , prin care s-a consfințit importanța și valoarea ei etnică,  definiția că noțiunile Patrie și Popor, pe de o parte, și limbă , pe de alta, sînt suprapuse și inseparabile. Aceasta  s-a dobândit  cu prețul unei lupte și jertfe a înaintașilor noștri. Deci, să rămânem credincioși rădăcinilor noastre, să luptăm în continuare pentru dezvoltarea și prosperitatea acestui  neam pentru demnitatea de a fi  oriunde ne-am afla, cetăţeni ai Republicii Moldova, și pentru a continua să visăm și să gândim în limba română.  Întreaga recunoștință se îndreaptă astăzi către cei care muncesc pentru ca Republica Moldova să devină o țară înfloritoare. Învățători, medici, agricultori, militari, polițiști, oameni de afaceri, studenți, funcționari: tuturor Vă aduc sincere mulțumiri și Vă exprim felicitări din toată inima cu prilejul Zilei Independenței.  

          Fie ca activitatea Dumneavoastră să vă inspire spre noi realizări și să vă asigure un viitor demn, liber și prosper, alături de familie, aici, în Republica Moldova. Mândriți-vă de țara în care v-ați născut, de limba pe care o vorbiți, de neam și tradițiile populare! La mulți ani, Republica Moldova.

Cu deosebit respect, preşedintele raionului Şoldăneşti,

Nicolae MÎNDRU