La Șoldănești a fost marcată sărbătoarea solemnă dedicată celor 30 de ani independență ai Republicii Moldova

1 septembrie 2021

La 27 august 2021 în legătură cu marcarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova în orașul Șoldănești a fost organizat un eveniment cultural și solemn prilejuit de acestă dată istorică.  Debutul sărbătorii a fost marcat prin depuneri de flori  la  Răstignirea ridicată  în  amintirea ostașilor  căzuți pentru apărarea integrității și independenței Țării.      În straie de sărbătoare și cu flori în mână, participanții evenimentului, combatanți, simpli cetățeni și colective de angajați și-au îndreptat pașii spre răstignire pe notele unui fundal sonor încărcat cu note de patriotism. Atmosfera festivă a fost întregită de ritmurile fanfarei ”Dumbrava” care întâmpinat oaspeții sărbătorii cu un buchet de melodii selecte.

Partea solemnă a evenimentului s-a început în incinta căminului de cultură ”G. Coșbuc” cu onorarea simbolurilor naționale a Drapelului și Imnului de Stat. Apoi cu cuvinte de felicitare și discursuri au urcat în scenă pe rând: președintele raionului Șoldănești –Nicolae Mîndru, Protopop Mitrofor de Șoldănești, parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului ” din satul Șipca –Vasile Rotari,  președintele Consiliului Organizației veteranilor al MAI din raionul Șoldănești – Vladimir Rusu.

Apoi, în conformitate cu Dispoziția președintelui raionului Nr. 39 din 24.08.2021 Cu privire la decernarea diplomelor, în semn de înaltă recunoștință pentru vitejia, bărbăția, patriotismul și sacrificiul de care au dat dovadă în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței țării și cu prilejul aniversării a 30-a de la Proclamarea Independenței RM au fost decernați cu Diplome de Onoare a președintelui raionului 25  combatanți, veterani ai războiului de la Nistru. Diplomele au reprezentat însemnele înaltei aprecieri date de conducerea raionului celor care cu propriul sânge au scris primele pagini ale istoriei statului nostru.

Oaspeții sărbătorii au urmărit în continuare un concert festiv susținut de ansamblurile folclorice formate din cei mai talentați artiști amatori din raion care au excelat în arta interpretativă și dans oferind publicului un program de divertisment bogat în elemente tradiționale culese din folclorul moldav. La început scena a fost oferită  orchestrei de muzică populară ”Trandafirii” dirijată de Ion Lupu,  care a interpretat o culegere de cântece lăutărești. Apoi, tânărul interpret din satul Sămășcani – Dorin Popovici a încântat audiența cu timbrul vocii sale sonore. Apoi, au încins scena ansamblurile de dans popular ”Moștenitorii”- coreograf Ina Pînzari, ”Vatra” – coreograf Violeta Rudei. A urmat interpretarea Ansamblului folcloric ”Lozioara”- conducător Ana Știrbu și ”Comoara” din s. Salcia- conducător Iurii Malacinschi. La concert nu au lipsit vocile armonioase ale ansamblului   folcloric ”Țărăncuța” condus de  Elena Tuchilă. Moderatoarea întregii sărbători a fost Tatiana Vrăjitoru.

Evenimentul festiv cu genericul ”Pentru tine, țară” organizat cu  susținerea Consiliului raional Șoldănești în parteneriat cu primăria or. Șoldănești a fost dedicat aniversării a 30-a de la proclamarea Independenței Republicii Moldova și celor 32 de ani de la decretarea limbii române ca limbă de stat și adoptarea alfabetului latin.