„Investește astăzi în bolile netransmisibile, salvează mâine vieți și bani”

15 septembrie 2022

În orașul Șoldănești la data de  15 septembrie curent s-au organizat și desfășurat activități   pentru prevenirea bolilor netransmisibile, activități planificate în Proiectul „Viaţă sănătoasă, reducerea poverii bolilor netransmisibile” (BNT).

La eveniment au fost prezenți: Vasile Macovei, vicepreședintele raionului, reprezentantul Direcției Învățământ – Gonța Maria, Constantin Balanici, șef Centrul de Sănătate Șoldănești și Nadejda Cîșlari, medic igienist Centrul de Sănătate Publică Șoldănești.

Dl Macovei a menționat că aceste activități  sunt create pentru a crește gradul de conștientizare de către societate a nevoii de a da prioritate urgent  prevenirii și controlului BNT și de a construi sisteme de sănătate reziliente care să nu lase pe nimeni fără asistența necesară.

Mesajul ,,Investește astăzi în BNT, salvează mâine vieți și bani!” a adunat elevii IPLT,,Alexei Mateevici”, cu un Flash-mob, mini-spectacol și o expoziție de desene prin care a sensibilizat publicul să respecte niște reguli simple pentru o minte și un corp sănătos.

              Sănătatea se păstrează și se întreține printr-un stil de viață sănătos, fără excese, prin consum de mâncare ponderat, odihnă pe măsură, fără exagerări nici în muncă, dar nici în stat prea mult pe canapea.  Plus mâncat fructe, plimbări, de consumat doar puține dulciuri și ascultat cu moderație ce spune doctorul. Acesta sunt doar câteva dintre ideile cuprinse și reflectate în activitățile elevilor Liceului Teoretic „A.Mateevici”.

Bolile netransmisibile au fost prezentate de către elevii Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare” Șoldănești într-un mod mai inedit.

Viața e fragilă, la fel ca sănătatea. O știm cu toții, dar de cele mai multe ori nu conștientizăm adevărul profund al acestei idei decât când sănătatea ne e pusă în pericol.

    Micșorarea poverii bolilor netransmisibile necesită o abordare cuprinzătoare și reducerea inegalităților în materie de sănătate în toate domeniile. Cel mai important aspect este că această povară poate fi redusă cu până la 70 % prin măsuri simple de promovare a sănătății și de prevenire a apariției bolilor. Deci să promovăm regulile de bază pentru  un stil de viață sănătos și să acționăm mai eficient în prevenirea bolilor.