Gripa aviară – o boală virală extrem de contagioasă

12 septembrie 2022

      Gripa aviară este o boală virală extrem de contagioasă provocată de un virus (H5N8) care afectează mai multe specii de păsări (găini, curci, prepelițe, bibilici etc.) păsările de companie și păsările sălbatice. Ocazional, boala o pot contracta mamiferele și omul.

      La păsări virusul gripei aviare poate fi răspândit prin contact direct cu secrețiile de la păsările infectate, în special prin materiile fecale sau prin intermediul echipamentului, hainei și a apei contaminate. Păsările sălbatice pot transporta virusul în tractul respirator sau intestinal și pot să nu se îmbolnăvească, ceea ce le permite să elimene virusul pe distanțe lungi.

        Boala se manifestă la păsări prin încetarea ouatului, respirație greoaie, tuse, febră, creasta și bărbuțele sânt umflate de culoare roșie închis, pete vinete pe picioare și secreții din cioc, diaree apoasă de culoare verzuie, inflamația zonelor din jurul ochilor și a gâtului, aripi zburlite, torticolis, răsucirea gătului, paralizie.

        În caz de îmbolnăvire sau moartea păsărilor trebuie de anunțat medicul veterinar. Nu trebuie de pus mâina goală pe păsările bolnave sau perite.

        Ce trebuie de întreprins pentru preântâmpinarea apariției Gripei aviare:

        1.Toate păsările trebuie ținute în adăposturi pentru a evita contactul cu păsările sălbatice

         2.Nu trebue lăsate rațele și găștile pe bălți sau lacuri.

         3.Trebuie de respectat normele de biosecuritate la întreținerea păsărilor.

         4.Să fie respectate regulile privind circulația și transportul păsărilor.

         5. Crescătorii de păsări să acorde tot sprijinul medicilor veterinar și        autorităților sanitar-veterinare.

         Pe parcursul anului 2022 în Republica Moldova au fost înregistrate trei focare de Gripă Aviară (s.Hirișeni, r-nul Telenești; s.Rezina, r-nul Ungheni și s. Albineții Vechi, r-nul Fălești), pentru eradicarea cărora au fost necesare cheltuieli

financiare colosale din bugetele publice locale ale localităților afectate de boală.

          Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează despre riscurile iminente și persistente privind apariția Gripei Aviare pe teritoriul Republicii Moldova, determinată de migrarea păsărilor din/prin zone afectate de această boală.

Grigore Bivol, șeful circumscripției sanitar-veterinare Șoldănești