Festivitate dedicată „Zilei Profesionale a Lucrătorilor din Învățământ”

8 octombrie 2018

Cu ocazia Sărbătorii „Ziua Profesională a Lucrătorului din Învățământ”, în Casa de cultură „George Coșbuc ” din orașul Șoldănești s-a desfășurat o ceremonie la care au fost invitați pedagogi din diferite instituții publice raionale. Astfel, dascălii s-au bucurat de un concert special, organizat de Direcția Învățămînt a Consiliului raional Șoldănești, unde diverse colective artistice au evoluat, aducând astfel elogiu profesorilor.

În cadrul festivității s-au anunțat totalurile concursului raional „Cea mai pregătită instituție preșcolară din raion către noul an de studii 2018-2019”. Reprezentanții instituțiilor câștigătoare   s-au ales cu diplome de Gradul I, II și III și cu premii bănești. Cu diplomă de gradul I au fost decernați: Colectivul pedagogic al IP „Andrieș” din Șoldănești –director Peșterean Nadejda și Colectivul pedagogic al grădiniței-creșă din satul Olișcani – director Sveclă Raisa. Iar în cadrul concursului similar , pentru cea mai pregătită instituție de învățămînt din raion a fost decernat cu diplomă de gradul I – colectivul pedagogic și echipa managerială a gimnaziului Cușmirca, formată din: director Moscalu Silvia, directori adjuncți-Colin Viorel și Rotaru Lilia.


Pentru profesionalism, originalitate și promovarea experienței avansate în cadrul concursului raional „Pedagogul anului ”-ediția 2018, s-au ales cu premiul I, profesorii: Ciolpan Elena – gimnaziul Olișcani și Groza Ruslan-gimnaziul Pohoarna.

Diplomele au fost înmânate profesorilor de către președintele raionului-Svetlana Rotundu împreună cu șeful-adjunct al Direcției Învățămînt- Grădinaru Alexandru.


Doamna președinte a raionului, Svetlana  Rotundu a enunțat următorul mesaj de felicitare adresat cadrelor didactice: „Stimați colegi – profesori, învățători, educatori, această zi subliniază importanța și rolul jucat de dascăli în întreaga lume, dar și responsabilitatea pe care o poartă în educarea generațiilor viitoare. Astăzi, profesorii se află în centrul vieţii sociale, aplică noi programe educaţionale, noi metode de lucru, realizează proiecte ştiinţifice, pentru că la baza profesiei didactice stă creativitatea. Astăzi le sînt recunoscătoare și le mulțumesc dascălilor, chiar și pentru faptul că am ocazia să fiu aici, alături de dumneavoastră. Dar dincolo de cuvinte, vrem să vă mulțumim și prin fapte. Prin eforturi comune am reușit încheierea de parteneriate pentru a finanța modernizarea școlilor și grădinițelor și astfel am creat condiții mai bune pentru elevi și pentru dascăli. Au fost mărite salariile în acest sector de activitate. Știu că nu este încă un nivel ridicat de salarizare, dar vom munci la acest capitol și în continuare. Pentru tinerii specialiști repartizați în instituțiile de învățământ din țară, Guvernul, a dat o hotărâre prin care aceștia vor primi alocații majorate în primii 3 ani de activitate. Alocația va crește de la 45 la 120 de mii de lei. Mai sunt multe de făcut, știm asta. Dar cu răbdare, împreună, vom reuși să reformăm  sistemul de învățămînt din țara noastră.”

Tradiţia serbării „Zilei Lucrătorului din Domeniul Învăţământului ” pe data de 5 octombrie a fost instituită prin Hotărârea de Guvern Nr.1042 din 03.10.2001, prima dată această sărbătoare profesională a fost introdusă pe data de 16.09.1994 în baza Hotărârii Nr. 691 a Guvernului Republicii Moldova, potrivit căreia „Ziua Pedagogului” se sărbătorea în prima duminică a lunii octombrie.