Dumitru Matcovschi – Om simbol al acestui pământ

26 iunie 2023

Astăzi, 26 iunie 2023, Porumbeii albi ai poetului Dumitru Matcovschi ne-au îndreptat pașii La casa de acasă, la Nistru, la Mărgioară, aici la Vadul-Rașcov, la nucul de la poartă – locul unde sufletul basarabeanului a rămas să dăinue prin poezie, cântec, piese și amintiri. Astăzi se împlinesc 10 ani de când poetul e o stea, o stea care-şi aşterne lumina peste apele grele ale Nistrului, o stea care ne veghează de sus și ne îndreaptă pașii noștri spre un viitor mai bun, mai luminos.

Printr-e adierea tristă a vântului, la compoziția sculpturală D.Matcovschi din centrul satului de baștină al poetului, reprezentanții Consiliului raional Șoldănești, Administraţia Publică Locală Vadul-Raşcov, administrația și elevii din Gimnaziul „D.Matcovschi”, bibliotecara din localitate, au cinstit memoria poetului printr-un buchet imens de poezie dar şi un minut de reculegere.

Împreună cu elevii din gimnaziu am recitat, ne-am amintit cu drag de poetul care a împărțit cu bună seamă, de-a lungul vieții, bucuria și lacrima atât de inedit cântate în versurile mult îndrăgite de noi.

Dumitru Matcovschi a fost, este și va fi un reper pentru cultura și identitatea noastră națională, Dumnealui a știut să rostească adevărul cu ajutorul cuvântului, a știut să vorbească simplu și limpede, pe înțelesul tuturor, îi plăcea cântecul, dragostea și adevărul – valori la care trebuie să râvnească omul – a menționat dl Alic Rudei, şef SCTS în discursul său.

Un basarabean crescut din pietre și apă, care și-a făcut destin din durerile și bucuriile neamului. Un om care a stat aproape de noi, ne-a povățuit, ne-a lăudat, ne-a certat, ne-a dat cântece și ne-a făcut să ne simțim  un popor, o națiune cu obiceiuri și tradiții.

Un nume scris cu litere de aur în literatura noastră – Dumitru Matcovschi – poet, prozator, dramaturg, publicist, scriitor al poporului moldov, academician, laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, laureat al Marelui Premiu pentru poezie „Nichita Stănescu”, cavaler al Ordinului Republicii, cavaler al Ordinului „Steaua României” în grad de Comandor, cetățean de onoare al municipiului Chișinău, Cetățean de onoare al raionului Șoldănești, laureat al Medaliei de Aur a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale „Pentru Creativitate”, Dumitru MATCOVSCHI ia cu sine un univers întreg…

Atunci când ni-i mai greu ca oricând, poetul, vine în față, amintindu-ne că nu-i nimic mai de preț în lume, decât Cuvântul, Patria, Mama, Iubita, Limba, Omenia, Viața … lucruri sfinte pe care cu har Dumnezeiesc le-a prețuit și scris Poetul.

În aceste zile, venim să consemnăm aportul fiecăruia la propășirea valorilor naționale, valori pentru care a trăit și a îmbrățișat eternitatea Dumitru Matcovschi.

Secția Administrație Publică