Despre recolta bogată a culturilor pomicole și, totodată, lipsa pieței de desfacere

5 septembrie 2018

Raionul Șoldănești dispune de 1 672 ha de plantații multianuale, inclusiv 868 ha de semințoase (măr și păr) și 397 ha de sâmburoase (prun, cais, cireș și vișin). La moment au fost recoltate merele timpurii de pe 105 ha și sâmburoase de pe circa 300 ha.

E în toi recoltarea prunelor de soiul Stanley – în aceste zile oamenii roiesc prin livezi. Condiţiile climaterice din acest an (în luna iulie au căzut precipitații de lungă durată de aproximativ 145 mm, urmate de temperaturi caniculare) au influenţat ca procesul de coacere să decurgă mai rapid – recoltarea fructelor a început cu două săptămîni mai devreme. Acest lucru nu influenţează benefic calităţile fructelor.

Recolta mare de fructe le dă bătăi de cap agenților economici. Pomicultorii din raion susţin că roada de prun ajunge la 20-25 tone/ha, dar că nu au piaţă de desfacere pentru atâta marfă și riscă să rămână cu prunele nerecoltate. Singura ieșire din situație sunt procesatorii de fructe uscate. Aceştia însă n-au posibilitați pentru a prelucra atâta producție. La moment procesatorii din regiune (SA “ALFA-NISTRU” și SA “ORHEI-VIT”) achizitionează prunele la un preț de 1,1-1,3 lei/kg, iar merele – cu 0,75-0,8 lei/kg. Comparativ cu anul precedent, prețurile au scăzut considerabil. Dacă în 2017 merele erau achiziționate cu 4 lei/kg, apoi anul curent – de 5 ori mai puțin.

O parte din agenții economici din raion planifică defrișarea unor soiuri de fructe care nu sunt solicitate pe piață, atât cea internă, cât și externă. Potrivit specialiștilor noștri de la Direcția Agricultură și Alimentație, în acest an roada de fructe (prune și mere) s-a dublat față de anul trecut. Prognozele sunt pozitive şi în ţările în care exportăm de obicei aceste fructe, cum ar fi Polonia sau România. Deci ele nu au nevoie să le cumpere de la noi.

Agenții economici vor păstra fructele în frigidere, pentru a le vinde mai târziu, când va fi cerere. În prezent costul de piață a unui kilogram de prune constituie 3-4 lei/kg. Pentru rezolvarea problemelor existente la realizarea fructelor este necesar ca în raion să fie construită o uscătorie performantă, dar și o mini-fabrică de procesare a fructelor.

Direcția Agricultură și Alimentație