Despre Programul probaţional antialcoolic aplicat persoanelor condamnate pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate

16 iunie 2022

„Alcoolul la volan – de la prieten la dușman!”

         Republica Moldova are o bogată tradiţie de producere şi o cultură înaltă a consumului de alcool. Alcoolul afectează capacitatea de conducere a automobilului, fiind totodată şi una din cauzele principale ale accidentelor rutiere grave.

           Întru reducerea acestui flagel, începând cu anul 2018, legiuitorul a găsit “ac de cojoc”  și anume: șoferii prinși în stare de ebrietate avansată la volan rămân fără permis  de conducere pentru o perioadă de 4 ani și li se stabilește o pedeapsă sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității. Mai mult ca atât, șoferii condamnați de magistrați cu o pedeapsă penală care prevede anularea/privarea dreptului de conducere, în scopul redobândirii acestui drept,  sunt obligați să frecventeze un program probațional antialcoolic/antidrog ce este derulat de către consilierul de probațiune din  cadrul biroului de probațiune. Acest program prevede consilierea psihologică a conducătorilor auto în vederea evitării recidivelor.  Programul este structurat în 12 sesiuni: 3 individuale și 9 de grup și include 2 vizite la Centrul de Medicină Legală și Institutul de Medicină Urgentă, adică, șoferii condamnaţi pentru infracţiuni săvârșite în stare de ebrietate la volan  petrec o zi la morgă unde participă la procesul de autopsie, la spălarea cadavrelor, dar și  a locurilor de păstrare a acestora. Costul frecventării programului  este în mărime de 4000 lei, iar înscrierea în program se face după depunerea unei cereri și achitarea integrală cu prezentarea chitanței sau a copiei dispoziției de plată în adresa birourilor de probațiune.

          În prezent, în evidența Biroului de probațiune Șoldănești, se află 16 subiecți ai probațiunii judecați pentru consumul de alcool la volan, în privința cărora au fost aplicate pedepse non-privative de libertate. Pe parcursul anului, 2022, în cadrul biroului, 7 persoane  au participat și  au finalizat cu succes programul antialcoolic/antidrog, iar la moment, –  5 beneficiari frecventează acest program.

                                                                                Biroul de probațiune Șoldănești