De Mărţişor: “În scenă doar bărbaţii”

4 martie 2020

De 54 de ani, primăverile noastre încep cu spectacole de inaugurare a Festivalului Internațional de Muzică ,,Mărțișor”, eveniment devenit tradițional și la noi , la Șoldănești. Dovadă este Festivalul-concurs raional ,,În scenă-doar bărbații” care face parte din ciclul de evenimente culturale organizate de Consiliului raional Șoldănești în scopul promovării creației interpretate de colectivele de bărbați.  Ajuns la a VIII-a ediție festivalul s-a dovedit  a fi unul din cele mai așteptate evenimente cultural ale primăverii care s-a desfășurat la data de 01 martie 2020, în incinta Căminului cultural „G.Coșbuc” din orașul Șoldănești.

Festivalul-Concurs al colectivelor de bărbați “În scenă-doar bărbații” a devenit deja o tradiție. Această sărbătoare a adunat 20 de colective de artiști amatori din 16 localităţi ale  raionului. Muzica populară și ușoară au stat la baza concursului, dar nu a lipsit nici dansul popular. Colectivele artistice, conform regulamentului, au fost apreciate de un juriu compus în exclusivitate din femei: -preşedintele juriului, Svetlana Rotundu- deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Valentina Rotaru – şef interimar Secţia Cultură, Tineret şi Sport,  Sorina Cernei – profesor la clasa de vioară la Şcoala de Muzică din or.Şoldăneşti, Stela Pantaz – profesor la clasa de vioara, director adjunct responsabil de procesul educativ la Liceul Teoretic ,,A.Mateevici” din orașul Șoldănești, Svetlana Gafin –dirijor de cor, profesor de educație fizică la Gimnaziul Cușmirca.

Cu prilejul frumoasei sărbători de 1 Martie, toți spectatorii precum și participanții la festival au primit în dar din partea Consiliului Raional Șoldănești câte o felicitare și un mărțișor, simbol al primăverii. Evenimentul a fost deschis cu evoluarea  Orchestrei de muzică populară „Trandafirii” de la Căminul Cultural ,,G.Coşbuc” din or.Şoldăneşti, dirijor Ion Lupu. Datorită măiestriei interpretative demonstrate în scenă, orchestra a obţinut premiul mare. La fel de premiul mare, compartimentul ,,interpretare instrumentală” s-au învrednicit bărbaţii din fanfara ,,Dumbrava”  a Consiliului raional Şoldăneşti.

La compartimentul ,,colective de bărbați care promovează muzica populară”,  pe locul I s-au plasat: -ansamblul „Tinerețe” din s.Climăuții de Jos, la compartimentul ,,colective de bărbați care promovează muzica ușoară”-ansamblul ,,Liceenii” de la Liceul Teoretic ,,A.Mateevici” din or. Șoldănești,  compartimentul colective de dans- ansamblul de dans popular ,,Vatra” de pe lângă Căminul de Cultură ,,G.Coșbuc” din or.Șoldănești iar la compartimentul cel mai bun solist – duetul din satul Poiana, Ciorici Daniel și Iațîc Adrian.

Finalul programului artistic a fost marcat de interpretarea Ansamblului Vocal Instrumental din satul Cușmirca, care a adus în dar tuturor femeilor un buchet de melodii minunate.

Au urmat tradiţionalele urări de bine pentru toate femeile din sală. Această sărbătoarea a muzicii şi a dansului, a frumosului şi a dragostei a trezit emoţii sublime în inimile tuturor spectatorilor. Au fost aduse mulţumiri participanţilor, primarilor satelor şi comunelor şi celor care au muncit cu mult zel la organizarea acestei sărbători frumoase.

Cu drag de Mărțișor, primește Primăvara în sufletul tău, și fie ca acest anotimp să îți aducă în viața ta împlinire și noroc, fericire și iubire și nu în ultimul rând căldură sufletească de la cei dragi.

Rodica Cazacu, specialist Secția Cultură, Tineret și Sport