Condiții mai puțin favorabile pentru dezvoltarea culturilor de toamnă

12 noiembrie 2018

Șirul provocărilor din acest an pentru producătorii agricoli continuă. În rezultatul supraproducției înregistrate la mai multe culturi, fermierii nu pot             să-și comercializeze recoltele la prețuri ce le-ar permite să obțină un profit, acum, din lipsa de precipitații și rezervelor scăzute de umezeală în sol se înregistrează condiţii nefavorabile pentru culturile de toamnă, care au o răsărire și dezvoltare foarte slabă.

La moment, prognozele sunt deloc îmbucurătoare, chiar dacă o să urmeze precipitații, specialiștii presupun o diminuare esențială a indicilor de recoltă.

Din toate culturile semănate doar rapița este într-o stare mai bună și se dezvoltă normal.

În situația în care se confruntă cu mai multe probleme, fermierii nu a micșorat suprafețele, ci investesc cu speranță. Semințele sunt destul de scumpe, cheltuielile pentru un hectar însămânțat, cu respectarea tehnologiilor performante constituie circa 6-7 mii de lei. Totodată, când au semănat, au introdus și îngrășăminte, dacă nu introduceau cred că nici nu se mai merita să mai semene.

În raionul nostru, la moment, sunt însămînțate 9300 ha cu următoarele culturi de toamnă:

  • grîu de toamnă – 7650 ha;
  • orz de toamnă – 450 ha;
  • rapiță de toamnă – 1200 ha.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, dezvoltarea culturilor de toamnă are loc cu întârziere de 3 săptămâni faţă de termenii medii multianuali. Potrivit meteorologilor, începând cu ziua de miercuri vor cădea ploi de scurtă durată pe întreg teritoriul țării.

Direcția Agricultură și Alimentație