Concursul raional al tinerilor interpreţi instrumentişti

27 mai 2024

E  sfârșit de primăvară, e sfârșit de an  școlar, e timpul când copiii și profesorii culeg roadele unui an de studii. O încununare a rezultatelor obținute pe parcursul anului școlar a fost și Concursul raional ”Tinere Talente” organizat de Secţia Cultură, Tineret și Sport a Consiliul raional Șoldănbești, în scopul susţinerii şi promovării copiilor talentaţi care studiază în Instituțiile de Învățământ Artistic Extrașcolar din raioanele Rezina, Telenești și Șoldănești.

  Manifestarea s-a desfășurat sâmbătă, 25 mai 2024, în incinta Căminului de Cultură ”G.Coșbuc” din or.Șoldănești. Cea de-a  XV-a ediție a Concursului și-a propus  să întrunească într-un regal interpretativ cei mai talentați copii dornici de a studia un instrument muzical, de a mânui pensula.

Deci, în scenă, la braț cu cel mai fidel  prieten– instrumentul  muzical, copiii și-au demonstrat măiestria interpretativă, iar în sala adiacentă, amenajată în sală de clasă, viitorii pictori s-au întrecut în a transpune pe hârtie în viziunea lor ” Uniunea Europeană – solidaritate pentru pace și prosperitate” – tema propusă de organizatori, valabilă pentru fiecare categorie de vîrstă.

Obiectivele de bază a concursului au fost popularizarea genurilor de artă academică: muzică și arta plastic, stimularea creativității și a originalității în arta plastică și  interpretative,  dezvoltarea spiritului de competiție, îmbogățirea măiestriei pedagogice și realizarea unui util schimb de experiență între cadrele didactice din IÎAC.

Compartimentul ”Muzică” a fost structurat pe trei categorii de vârstă care, a cuprins cinci compartimente și anume: pian, instrumente populare(acordeon, ţambal),instrumente cu corzi vioară și chitară, interpreţi la instrumente aerofone.

Fiecare participant, indiferent de compartiment  și categoria de vârstă, au interpretat obligator două piese de diferit caracter. Preşedintele juriuluiAlic Rudei- șef secție Cultură, Tineret și Sport ȘoldăneștișiMembrii, în exclusivitate, specialiști din domeniul artei, profesori ai Colegiului de Arte ”Nicolae Botgros” din orașul Sorocași anume: Duminică Gheorghe, profesor, discipline de specialitate (instrumente populare și aerofone) grad didactic I, catedra ,,Instrumente populare” a Colegiului de Arte ,,Nicolae Botgros” din or. Soroca, Om Emerit; Lisnic Aliona, profesoară, discipline de specialitate (vioară), grad didactic II, catedra ,,Instrumente populare” a Colegiului de Arte ,,Nicolae Botgros” din or. Soroca; Colțova Aliona, profesoară de  pian, grad didactic 1, catedra ,,Dirijat coral”, Colegiul de Arte ,,Nicolae Botgros” din or. Soroca și Cebotari Nicolae, profesor, grad didactic II, discipline de specialitate, catedra ,,Arte plastice și decorative” , Colegiul de Arte ,,Nicolae Botgros” din or. Soroca, au decis repartizarea premiilor în felșul următor: Cei mai buni la compartimentul ”Muzică” s-au dovedit a fi: Compartimentul PIAN Bruma Sofia și Roșca Victor  de la Șc. de Muzică ,, Academician Gheorghe Mustea ” din or. Telenești, Paraschiv Valeriu, Tiron Teodor și Șveț Anastasia de la Șc. de Muzică din or. Șoldănești, toți învrednicinduse de locul I. Cei mai buni la Compartimentul Vioară au fost: Munteanu Mariano de la Școala de Muzică din or. Rezina,  și Frații Lupan Xenia și Roman de la Școala de Muzică din or. Șoldănești. Lipovan Vladislav de la aceeași școală  s-a dovedit a fi cel mai bun la Compartimentul Chitară, iar Popa Alexandru de la Școala de Muzică ,,Gh.Urschi” din satul Cotiujenii Mari a fost cel mai bun la Țambal.

Popa Ioan și Balan Gheorghe de la Școala de Muzică ,,Academ. Gh.Mustea” din or. Telenești au fascinat publicul cu melodii interpretate la acordeon, clasându-se și ei pe locul I. A culminat acest regal  interpreții la instrumente aerofone, cei mai buni fiind: Mihailov Chiril de la Școala de Muzică ,,Academ. Gh.Mustea” din or. Telenești, Primovici Sorin, Școala de Muzică din or. Șoldănești și Grigoriță Asineta de la Școala de Muzică din or. Rezina.

La compartimentul Arta Plastică juriul a luat în considerație claritatea transpunerii mesajului în limbaj vizual, gradul de acurateţe a executării lucrării, creativitatea, originalitatea lucrării.  Cei mai buni au fost: Tuluc Lucia, Oncea Cătălina și Popescu Damiana, toți de la Școala de Arte Plastice din or. Rezina

Toți participanți la concurs, au primit din parte Consiliului raional Șoldănești, diplome de gradul I, II și III, premii și mențiuni, valoarea lor fiind de 170, 120, 100 și respective 60 lei, iar învingătorii au mai primit și trofee de gradul I.

Pe final toți participanții la concurs au fost serviți cu câte o gustare alcătuită din plăcintă, ciai și biscuiți.

A rămas în urmă încă un an de studii, au răsunat  ultimile acorduri, s-au oferit diplome și premii pentru rezultatele obținute. Concursul a fost un prilej de a scoate în evidență și  unele neajunsuri, scăpări, asupra cărora încă mai este mult de muncit.Cu speranță într-un nou an  de studii mai bogat în rezultate, organizatorii Concursului  le mulţumește tuturor profesorilor de la  Școlile de Muzică și Arte Plastice din raioanele Rezina, telenești și  Șoldănești, le urează vacanță frumoasă tuturor elevilor și odihnă plăcută tuturor profesorilor.

Valentina Rotaru, specialist Secția Cultură, Tineret și Sport Șoldănești