Centrul de sănătate publică Orhei informează despre măsurile de protecție contra bolilor diareice acute și intoxicațiilor alimentare

1 iunie 2022

Bolile diareice acute sunt un grup de maladii cu mecanismul de transmitere fecal-oral, provocate de bacterii şi toxinele acestora precum salmoneloza, dizenteria, holera şi de viruşi (infecţia rotavirală) etc. Rezervorul de agenţi patogeni a bolilor diareice acute este reprezentat de omul bolnav şi de purtători, care îi elimină prin materii fecale şi vomă. Agenţii patogeni a bolilor diareice acute supravieţuesc un timp îndelungat în sol, apele râurilor, , lacurilor, pe suprafaţa fructelor şi legumelor. Un rol important în transmiterea bolilor diareice îl au şi vectorii: muştele, rozătoarele.

Sosirea timpului cald presupune o creştere a frecvenţei bolilor diareice acute, precum şi a intoxicaţiilor alimentare, care apar la maximum 72 ore după consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxine microbiene şi se caracterizează prin greţuri, vărsături, dureri abdominale, diaree, cu sau fără febră. Prin scaunele diareice se pierde apă şi săruri minerale cauzându-se deshidratarea organizmului, ajungîndu-se la epuizarea bolnavului sau la deces în cazul sugarilor şi copiilor mici. La copii pînă la un an semnele de boală se dezvoltă mai repede şi evoluează în forme mai grave.

În caz că aţi suspectat semne de boală, adresaţi-vă la medicul de familie. Nu practicaţi autotratamentul, mai ales la copii!!! Păstraţi-vă sănătatea Dumneavoastră şi a celor apropiaţi!!!

Cum să prevenim îmbolnăvirea prin bolile diareice acute şi intoxicaţii alimentare:

– spălaţi-vă pe mâini cu săpun cît mai des, în deosebi copiii.

– spălaţi fructele şi legumele cu apă fiartă sau curgătoare.- folosiţi doar apa din surse sigure, apă de băut îmbuteliată. Fierbeţi apa de băut în situaţia în care nu sunteţi siguri de calitatea sursei de apă folosită pentru băut sau prepararea alimentelor.

– pentru scăldat folosiţi locuri special amenajate, evitaţi clătitul gurii cu apă de mare, de lac, din râu.

– spălaţi cu detergenţi toate suprafeţele şi vesela utilizate la prepararea bucatelor.

– asiguraţi o temperatură de peste 70°C la prelucrarea termică a alimentelor (îndeosebi pentru frigărui).

 – interzicerea manipulării şi preparării alimentelor de către persoane, care prezintă leziuni şi infecţii (panariciu) la nivelul mâinilor/degetelor.

 – bucatele pentru copii trebuie consumate imediat după preparare.

– păstraţi produsele alimentare uşor alterabile în frigider şi nu timp îndelungat.

– folosiţi cuţite şi tocatoare separate pentru alimentele cru de şi bucatele gata.

– nu consumaţi produse alimentare cu termen de valabilitate expirat sau de calitate dubioasă.

– nu procuraţi produse uşor alterabile (lactate, carne, peşte, patiserie) de la realizatorii particulari din străzi şi pieţe stihiinice.

– se interzice la organizarea ceremoniilor: folosirea ouălor de raţă şi gâscă, pregătirea bucatelor cu 2-3 zile înainte, implicarea persoanelor fără examen medical sau bolnave.

– nu acumulaţi deşeuri alimentare, menţineţi în curăţenie suprafeţele de bucătărie, păstraţi produsele şi vesela acoperite, montaţi plase la geamuri, prelucraţi cu dezinfectant gropile pentru deşeuri şi veceurile.

– protejaţi bucătăria şi zonele de gătit de insecte, rozătoare şi animale de companie.

Iaroslavțev Irina, medic epidemiolog

Secția controlul bolilor transmisibile și managementul urgențelor de sănătate publică

CSP Orhei (Șoldănești)