Au fost marcaţi 28 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova

29 august 2019

La 27 august 2019, cu prilejul aniversării a 28 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova în centrul raional Şoldăneşti au fost organizate un șir de evenimente culturale, care vin să consemneze acest fapt.

Festivitatea a demarat cu hora mare şi parada colectivelor de muncă, a colectivelor artistice din raion avînd  menirea de a pune în evidenţă valoarea inestimabilă a straielor naţionale.

Spre centrul sărbătorii se îndrepta o cursă de ciclism  care a dat startul de la primăria Olişcani, la care s-au alăturat coloanele de biciclişti din Şoldăneşti şi Şipca.

Organizatorii cursei au fost Protopopul mitrofor de Șoldănești Vasile Rotari, parohul Bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului” din satul Șipca, Iuventin Gojan, parohul Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din or. Șoldănești și  angajații Casei de Cultură din satului Olișcani – Dina Muntean și Andrei Celpan. Cursa de ciclism a devenit deja o tradiţie şi prin aceasta organizatorii dar şi tânăra generaţie îşi propun să promoveze modul sănătos de viaţă, iar cursa au dedicat-o Independenţei Republicii Moldova. Tinerii ciclişti au primit în dar de la organizatori câte un medalion cu chipul  Sfintei Fericite Agafia de la Cuşelăuca.

După aceasta toţi cei prezenţi în centrul Şoldăneştiului s-au aranjat în coloană pentru parada portului popular. În drum spre Parcul de Cultură şi Odihnă ei au făcut un popas pentru a depune flori în  la Răstignirea edificată în memoria ostașilor căzuți în luptele pentru Independența și Integritatea Țării noastre.

Apoi a urmat partea a 2-a manifestaţiei, loc unde au evoluat  soliști și colective artistice de amatori din întreg raionul Șoldănești.

Adunarea solemnă s-a deschis cu onorarea  simbolurile naționale  ale Republicii Moldova. Apoi a fost salutată prezenţa conducerii raionului Şoldăneşti, în persoana doamnei Nina Florea, vicepreşedinte al raionului, şi invitat special, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Svetlana Rotundu. Asistenţa a fost onorată şi de prezenţa înaltelor feţe bisericeşti dar şi a primarilor care au venit cu mare drag la această mare sărbătoare pentru cauză şi suflet.

În discursul său adresat cetăţenilor raionului Şoldăneşti legat de acest eveniment remarcabil vicepreşedintele raionului, dna Nina Florea a rostit următoarele: 

Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul fără niciun amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale.” Acestea sunt cuvintele din Declarația de independență adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la data de  27 august 1991 şi vine să semnifice că  independenţa a fost un deziderat  şi   imperativ al întregii suflări naţionale dar şi al aspiraţiilor seculare al poporului nostru de a trăi într-o ţară suverană. Mişcarea democratică de eliberare naţională a populaţiei din Republica Moldova şi-a reafirmat aspiraţiile de libertate, independenţă şi unitate naţională prin acest act.

Cred cu tărie în viitorul Republicii Moldova. Moldova va deveni o țară puternică. Pentru asta trebuie să ne respectam reciproc. Să nu împărțim și să nu scindăm societatea noastră. Dimpotrivă să ne unim. Și atunci fiecare cetăţean îşi va putea realiza pe deplin potenţialul său creator aici, acasă, îşi va trăi frumos viaţa alături de oamenii dragi şi va putea spune cu mândrie: aici e Patria mea – Republica Moldova.

La mulţi ani, Republica Moldova!

Doamna Svetlana Rotundu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a rostit următorul discurs:

“Astăzi am onoarea din numele Parlamentului Republicii Moldova dar şi din numele meu personal să vă adresez felicitări cu ocazia sărbătorilor naţionale Ziua independenţei Republicii Moldova şi Limba Noastră.

Evocând evenimentele de acum 28 de ani în urmă, în memoria noastră revin  marile adunări naţionale cu prezenţa a sutelor de mii de moldoveni din toate colţurile republicii. Printre acei eroi au fost şi mulţi pământeni de-ai noştri, pe care nu avem dreptul să-i uităm. Ei trebuie să fie un exemplu pentru noi oricând, dar mai ales azi când am ales calea de dezvoltare europeană a Republicii Moldova.

Astăzi suntem martori ai multor schimbări vădite de infrastructură a localităţilor din ţară dar şi din raionul Şoldăneşti, graţie investiţiilor venite din diferite proiecte. Avem tot mai multe drumuri bune, grădiniţe şi şcoli frumoase cu inventar modern, spitale renovate şi aparataj performant. S-a schimbat şi mentalitatea oamenilor, majoritatea privind cu încredere spre occident. Stimaţi concetăţeni, în primul rând independenţa presupune muncă, disciplină şi demnitate, fiecare dintre noi trebuie să educăm în noi aceste calităţi în noi şi în cei ce vin din urma noastră…  “

Cu ocazia Sărbătorilor naționale „Ziua Independenței” şi „Ziua limbii”, președintele raionului Şoldăneşti, Nicolae Dorogan a emis o dispoziție cu privire la decernarea diplomelor de merit în semn de apreciere a activităților realizate cu profesionalism, contribuție esențială în dezvoltarea economico-socială a localităților din raion tuturor primarilor din raion. Diplomele au fost înmânate primarilor prezenţi de către vicepreşedintele raionului Şoldăneşti, dna Nina Florea.

A urmat concertul festiv cu genericul  „Pentru tine, Ţară” la care au participat 21 colective artistice din raion. Tînărul Nicuşor Untilă care încântat  audienţa cu vocea s-a pătrunzătoare a revenit în scenă să cânte din suflet pentru şoldăneşteni, care a fost un moment emoţionant trăit de către oaspeţii sărbătorii., cîntecele sale de data aceasta au răsunat ca nişte rugăciuni. Cu o prestaţie frumoasă s-a evidenţiat şi Orchestra de muzică populară „Trandafirii” de la Căminul de Cultură ”G.Coșbuc” din oraşul  Șoldănești,  conducător Ion Lupu.

Paralel s-au desfăşurat Competiții sportive   la trântă pentru berbec, iepure și cocoș. Cei mai  creativi şi pasionaţi de artă copii au participat la concursul  de desen pe asfalt cu genericul „Țară mea”.   Totodată, cei mici au petrecut de minune timpul  prin jocuri distractive la topogane gonflabile și trambuline special amenajate în preajma scenei din parc.

La finele sărbătorii au  cîntat artiştii: Ioana Căpraru – Artistă a Poporului din Republica Moldova,Carolina Prepeliţă şi Laurențiu Popescu.

Organizarea festivităților dedicate Zilei Independenței a devenit ceva tradițional. Acesta este un frumos prilej pentru a trezi în cetățeni spiritul de solidaritate, de patriotism și de abnegație pentru edificarea unui stat prosper, independența fiind un imbold în plus de a valorifica libertatea cetățenilor care tind, prin efort continuu și devotament cauzei naționale, să-și făurească un viitor senin.

Secţia Administraţie Publică