Andrian DIGOLEAN, Secretar de Stat, MAIA în vizită de lucru la Șoldănești
23 februarie 2024
Conform Orarului vizitelor în teritoriu a membrilor Guvernului, Secretarilor de Stat, la data 22 februarie curent, în incinta Consiliului raional Șoldănești a fost în vizită de lucru dl DIGOLEAN Andrian, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
La ședință au participat dl POPOVICI Dumitru, jurist AIPA; dna NEGREI Elena, consultantă principală în Serviciul politici în sectorul vitivinicol al MAIA; Președinta raionului, Aliona PÎNZARI; Șefa-adjunct a OTO al Cancelariei de Stat, Aurica CONDREA; Șeful Direcției Agricultură și Alimentație, Maxim LOSENCO; primari ai satelor/comunelor, producători agricoli, conducătorii instituțiilor și organizațiilor din teritoriu.
Din Raportul activităților de bază a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, aflăm care sunt problemele cu care se confruntă și cum se soluționează.
Pe plan național agricultura reprezintă una din ramurile cele mai importante ale economiei din Republica Moldova. Ca activitate de bază a agriculturii este producerea cerealelor. Anul agricol 2023, a fost un an plin de provocări – războiul din UK care a afectat în primul rând logistica, majorarea prețurilor la importul produselor agricole, colapsul prețurilor la produsele agricole precum și schimbările climaterice, care devin din ce în ce mai grave. În urma secetei din anul 2023 au fost afectați, cel mai mult fermieirii din raioanele Cahul, Cantemir, Ștefan Vadă. AIPA, are programe și măsuri speciale și vine să ajute în acest sens.
Prioritățile macro pentru MAIA, sunt în contextul acordării R.M. statutului de Stat ca candidat pentru a ne alinia la Marea Familie Europeană. MAIA pune accent sporit pentru avansarea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și deja 67 % din producția noastră agroalimentară, este exportată în UE.
În contextul primirii Statutului de candidat pentru Marea Familie Europeană, se propune consolidarea capacităților instituțiilor de profil pentru garantarea aderării la UE și la fel pregătirea funcționarilor publici pentru procesul de aderare la UE cu obiectivul de a crește capacitățile eventuale de absorbție a finanțării din Uniunea Europeană.
Obținerea dreptului de export pe piața UE a celor șapte produse, a fost extinsă încă pentru un an, astfel noi putem exporta toată producția agroalimentară în UE – cum ar fi strugurii de masă, merele, prunele, cireși, sucul de struguri și roșiile, fără achitarea taxelor vamale.
Referitor la sistemele de irigare și acumularea apelor pluviale – este o problemă majoră în Republica Moldova. La moment avem 22 de sisteme de irigare funcționale, ceea ce permite de a iriga o suprafață de 44000 ha. Momentan se duc tratative de dezbateri cu Ministerul Mediului, producători agricoli, fermieri, care solicită utilizarea apelor subterane. În acest scop a fost creată Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, a cărei misiune este dezvoltarea sectorului de irigare.
Un alt aspect, este promovarea politicii eficiente în consolidarea și încurajarea creării Asociațiilor și Cooperativelor.
A fost adoptată Legea nr. 71 cu privire la subvenționare, prin care au fost diversificate forme de subvenționare, de la subvenții, postinvestiții la plăți directe pentru dezvoltarea sectorului zootehnic. Subvenții în avans pentru APL-uri, pentru fermieri micro și mijlocii și la fel se alocă subvenții majorate pentru femeile care fac afaceri în agricultură, pentru tinerii fermieri pentru grupuri de producători și pentru cei care se întorc în Republica Moldova.
Se menționează un lucru important, referitor la reorganizarea structurilor din cadrul MAIA. Deci a fost restructurată AIPA prin dublarea rolurilor de angajați, crearea noilor subdiviziuni, respectiv și necesitatea majorării salariilor pentru a atrage specialiști calificați în domeniu, care va aduce la eficientizarea lucrului.
În cadrul ședinței au fost abordate probleme din domeniu irigării centralizate în Șoldănești, dezvoltarea agriculturii, conlucrare ineficientă între ODA și întreprinzători, prețuri flotante la floarea soarelui, întocmirea actelor în urma pagubelor materiale.
Apoi, dl Dogolean A., însoțit de dna Pînzari A., Condrea A. și dl Losenco M., s-au deplasat în localitatea Vadul-Rașcov.
Din spusele șefului DAA, Maxim Losenco, în prim plan au mers la SRL ”Ecoredwine”, unde au vizitat plantația de viță de vie cu soiuri franceze. Acolo au fost abordate diverse probleme și subiecte pe marginea înființării și întreținerii plantației.
Apoi, s-au îndreptat spre SA ”Viitorul Nostru” din aceeași localitate, unde au vizitat plantația multianuală, super intensivă a culturii de cireș. La fel s-a discutat despre înființarea și întreținerea plantației la întreprinderea dată, precum și despre ajutoarele obținute prin intermediul AIPA.
La finalul vizitei de lucru, dl Digolean, prin treacăt, a mers la Depozitul Frigorific din or. Șoldănești a GȚ ”Sandic Gheorghe Mihail”.
Informația furnizată a fost benefică și utilă pentru fermieri și întrerinzători.
Aliona BULICAN, specialist superior Secția APL
Tweet