Activități frumoase de Ziua Independenței la Șoldănești

29 august 2022

La 27 august curent șoldăneștenii, au marcat două mari evenimente, 31 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova și 32 de ani de la decretarea limbii române ca limbă de stat și adoptarea alfabetului latin.

Aceste două mari sărbători naționale ne unește simbolic pe toți cetățenii, ne unește într-o horă, ne unește să făurim lucruri utile pentru acest frumos meleag.

La acest inedit eveniment au fost pezenți: președintele raionului, dl Nicolae Mîndru, protopopul mitrofor al bisericelor din raionul Șoldănești Vasile Rotari, veteranii  războiului din Transnistria, angajații secțiilor și direcțiilor Consiliului raional, al serviciilor desconcentrate și descentralizate, întreprinderile, instituțiile și organizațiile din raion.

În straie de sărbătoare, purtând  drapelul Republicii Moldova coloana a pornit în marş solemn către Răstignirea edificată lângă Inspectoratul de Poliție, unde au depus coroane de flori şi i-au comemorat pe cei care şi-au sacrificat viaţa pentru apărarea Independenţei și Integrității ţării noastre.

Evenimentul a continuat la Căminul de Cultură „G.Coșbuc” cu un concert festiv.

Aici, președintele raionului, dl Nicolae Mîndru  în discursul său a menționat: „Astăzi este ziua ţării mici cu inima mare. Este despre maturitatea societăţii noastre şi despre maturitatea Republicii Moldova ca ţară independentă. Suntem cu speranţa că acestă zi va consolida cetăţenii, va consolida societatea, ca să nu mai existe din acest moment încolo, duşmani.

Independența și Limba două mari valori care s-au dobândit  cu prețul unei lupte și jertfe a înaintașilor noștri. Deci, să rămânem credincioși rădăcinilor noastre, să luptăm în continuare pentru dezvoltarea și prosperitatea acestui  neam, pentru regăsirea noastră în Europa și în spațiul legitim al spiritualității noastre, pentru diversitatea și integritatea culturii naționale, pentru unitatea neamului, pentru demnitatea de a fi  oriunde ne-am afla, cetăţeni ai Republicii Moldova”.

În cadrul acestui eveniment veteranii conflictului armat de la Nistru au fost decorați cu  Medalia comemorativă „30 de ani de la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova (1991-1992)”.

Distincția este acordată cu prilejul declarării anului 2022 drept Anul recunoștinței față de veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

Colectivele artistice de la Căminul de Cultură „G.Coșbuc” din or.Șoldănești au creat o adevărată sărbătoare cu muzică dans și voie bună.

Organizarea festivităților dedicate Zilei Independenței a devenit ceva tradițional. Acesta este un frumos prilej pentru a trezi în cetățeni spiritul de solidaritate, de patriotism și de abnegație pentru edificarea unui stat prosper, independența fiind un imbold în plus de a valorifica libertatea cetățenilor care tind, prin efort continuu și devotament cauzei naționale, să-și făurească un viitor senin.