27 ianuarie – Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului

27 ianuarie 2023

,,…Să cinstim memoria victimelor  Holocaustului  înseamnă,

în primul rând, să nu uităm consecințele acelor acțiuni,

pentru ca astfel  de momente  tragice să nu mai aibă loc

vreodată în istoria  omenirii “

Damian Drăgălici

Holocaust – „o filă neagră din istoria  mondială, o lecție cumplită, care nu poate fi ștearsă din memoria  omenirii.  Comemorarea tuturor victimelor  nazismului, inclusiv pe cei circa 6 milioane de evrei, torturați în ghetouri și lagăre de concentrare. Această crimă împotriva poporului evreu a avut loc și pe teritoriul țării noastre”.

În vara anului 1941 pe teritoriul actual al Republicii Moldova existau 49 de lagăre de concentrare şi ghetouri, iar în regiunea transnistreană – 189. Cele mai mari lagăre din Moldova se aflau în satele Vertuljeni – 23 000 de oameni, în Secureni – 20 000 de oameni, în Edineţ – 13 000 de oameni, dar şi în Chişinău și Rîbnița.

Către sfârşitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul Moldovei locuiau un sfert de milion de evrei, aproximativ 12% din populaţia de la acea vreme, adică fiecare al nouălea locuitor al ţării era evreu (sau aproape 40% din populaţia urbană). „La sfârşitul anului 1941 s-a anunţat oficial că Basarabia este “judenfrei”, adică curăţată de evrei. Rămăseseră poate unităţi care s-au salvat pe undeva. Majoritatea, aici cifrele foarte mult variază, de la 200 000 la 700 000 de oameni, au devenit victime ale acestei maşini de exterminare. În acest lagăr evreii erau folosiţi la munci grele, înfometaţi până la moarte. Cei care supravieţuiau erau împuşcaţi, iar cadavrele lor erau arse. Aceasta înseamnă că e greu de demonstrat numărul exact al victimelor.

După sfârşitul războiului, tema Holocaustului a fost închisă în arhive, pentru a nu declanşa conflicte între naţiunile lagărului socialist. „În perioada sovietică această temă era cu adevărat un tabu. Istoricii dădeau vina numai pe nemţi. Dar să nu uităm că la acest proces de exterminare au participat şi români, şi croaţi, şi ucraineni, şi bieloruşi, şi lituanieni, letoni, inclusiv ruşii. Sigur că nu putem învinui aceste popoare, dar erau printre ei şi călăi care au colaborat cu naziştii. Pe nimeni nu se dădea vina, pentru ca să nu se pună o pată pe aceste popoare”, spune istoricul Sergiu Nazaria.

            Germania şi aliații ei din cel de al Doilea Război Mondial şi-au recunoscut vina şi au prezentat scuze pentru acele crime. În fiecare an, de ziua Holocaustului, se comemorează victimele şi se reconfirmă astfel că a fost învăţată lecţia istoriei.

            Cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului au fost  organizate manifestări şi  activităţi de către   Bibliotecile  Publice din raionul Șoldănești: Expoziții  cu genericul ,,Ziua internațională pentru comemorarea  victemelor Holocaustului“, expoziții virtuale  si  bibliografie  ,, File din istorie ” .

Secția Cultură, Tineret și Sport Șoldănești