Vine semănatul culturilor de toamnă

4 septembrie 2018

Prelucrările solului pentru această perioadă, imediat după recoltarea premargatorilor, sunt la fel de importante ca și recoltarea grâului însuși, atât a culturilor de toamnă cât și a celor de primăvară. Spre exemplu, cultura rapiței sau cultura de orz și orzoaică de toamnă nu poate reuși daca, nu se încep lucrările solului imediat după recoltare, și cele mai importante ar fi următoarele: în primul rând aplicarea a 30-40 kg/ha de îngrășăminte cu azot substanță activă, pentru a accelera descompunerea paielor. Altfel, se realizează un deficit de azot și se creează probleme după răsărirea plantei postmergătoare.

În al doilea rând este o dezmiriștire, care poate fi făcută cu tehnica respectiva, pentru ca miriștea care rămâne sa se amestece cu solul până la adâncimea de 8-12 cm și dacă este cazul la distanță de circa 10-15 zile se poate face o arătură de vară, dar cel mai important este o scarificare până la 30-40 cm fără întoarcerea brazdei.

E important ca în jurul datei de 25 august-1 septembrie, solul să fie pregătit pentru semănatul rapiței. Tot acum ar trebui incorporate îngrășămintele cu fosfor și potasiu. Dacă ele nu se administreaza în această perioadă, efectul lor este mai slab și în același timp cheltuielile cresc fără să avem un efect favorabil asupra producției. Fosforul trebuie incorporat acum, pentru că numai așa poate intra în soluția solului și apoi poate fi preluat de către noile plante încă din primele faze de vegetație, care la rândul lor contribuie la formarea elementelor de productivitate a culturii. Ignorarea acestor procedeie provoaca probleme legate de răsărirea culturilor de toamnă, pierderea umeditatii s.a. O arătură făcută la întâmplare, după multe zile de la recoltare, înseamnă pierderi mari la recolta viitoare.

O altă varianta tehnologica: ogorul se lasă vreo câteva zile sau o săptămână nelucrat, să răsară buruienile, sau în cazul buruienilor răsărite pe miriște după ce s-a făcut dezmiriștirea, aplică un erbicid total, cu care se distrug toate buruienile. Lucrarea respectivă se repetă 2-3 ani, pentru a diminua numărul de buruieni. Asta e o tehnologie nouă, așa-zisa «tehnologie de miriște».

Rapiţa, cultură profitabilă, dar şi pretenţioasă, are nevoie de anumite condiţii pentru a oferi producţii bune şi pentru a aduce venituri îmbucurătoare producatorilor agricoli. Astfel, pe lângă pregătirea patului germinativ şi aplicarea îngrăşămintelor, o atenţie deosebită trebuie acordată lucrării de semănat. 

Specialiştii DAA le oferă fermierilor o serie de recomandări pentru semănatul rapiţei, începând cu epoca de semănat care corespunde intervalului 15 august – 15 septembrie. Bineînțeles că data exactă a semănatului este influențată și de zona în care este cultivată rapița, dar și de condițiile meteo, întrucât în funcție de cantitatea precipitațiilor, fermierii pot intra la semănat mai devreme sau mai târziu, dar nu cu mult.

Un alt sfat al speciliaștilor DAA este ca stabilirea densității la semănatul hibrizilor de rapiță să se facă având în vedere obținerea a 40-45 de plante pe metru pătrat, în primăvară.

O densitate optimă determină o dezvoltare viguroasă a plantelor, care face ca acestea să fie mai rezistente la condiţiile nefavorabile din timpul iernii, tulpina să fie mai groasă în primăvară și mai rezistentă la cădere și determină o bună ramificare a plantelor.

Pînă la moment, avem semănate în raion peste 350 ha de rapita de toamna și sunt pregătite pentru semănatul culturilor de toamna circa 6 mii ha.