Victimele deportărilor staliniste au fost comemorate şi în acest an

7 iulie 2020

Luni, 6 iulie 2020,în scuarul gării feroviare din oraşul Șoldănești a avut loc ceremonia dedicată comemorării victimelor represiunilor politice staliniste. La eveniment au fost prezenți reprezentanții serviciilor desconcentrate și descentralizate, instituțiilor publice, organizațiilor dar şi simpli locuitori ai raionului Șoldănești.
Cu un mesaj de compătimire față de victimele fostului regim, din partea Consiliului raional Șoldănești, a venit președintele raionului Șoldănești, domnul Nicolae Mîndru:
” Onorată asistență, consider că este o tragedie atunci când este maltratată o familie într-o societate… dar este o adevărată catastrofă atunci când este maltratat un popor întreg. Ceea ce s-a întâmplat în data spre 5-6 iulie 1949 este o catastrofă pentru poporul nostru, pentru cetățenii noștri, care o resimt și astăzi. Cred că această povară grea o vom duce încă mulți ani înainte… Cu regret, atunci când au fost întocmite acele liste negre cu cei mai demni oameni, intelectuali, preoți, gospodari, copii, bătrâni, au fost părtinitori la aceasta o bună parte din populația noastră … Noi astăzi, ne-am adunat să le aducem un omagiu acelor persoane care au fost ridicate fără de știre, în nişte condiţii inumane, pe o perioadă foarte caldă, fără apă, fără mâncare și … fără speranță în ziua de mâine. Ne-am adunat aici, la acest monument să transmitem aceste doleanțe către noile generații, pentru a nu da uitării tragedia care a fost…”

Apoi, a rugat asistenţa să fie ţinut un minut de reculegere pentru cei care nu s-au mai întors din pământurile de gheață, în cinstea celora care poartă memoria celor plecaţi din lumea aceasta.
Dna consilier raional, Ana Covalenco, care a resimţit personal consecinţele tragice ale deportărilor, ale rudelor sale apropiate, a venit cu un mesaj și a împărtășit câteva amintiri triste.

Stimată audiență. Tot mai departe în istorie pleacă acele groaznice zile de 5-6 iulie ale anului 1949. Au fost și alte valuri de deportare… Au fost zile groaznice… când oameni nevinovați au fost duși unde nu se știa.”
Ne adunăm aici, nu pentru a ne arăta suferința, nici pentru a fi omagiați sau onorați… Ne trebuie ca această zi să fie ca o pagină de istorie, să ne amintim …, să nu admitem ca aceasta să se repete vreodată. Nu se poate să fie represat om de către om. Drepturile omului trebuie respectate. Vreau să aduc un omagiu tuturor celor care au fost ridicați din Șoldănești, cei care zac în cimitire, care-i știm pe nume, părinții și buneii noștri. Vrem să transmitem și sănătate multă la acea o mână de oameni care au mai rămas printre noi, copiii celor represați. Fie veșnică în amintirea tuturor acea zi strașnică, și să nu se repete niciodată acest calvar…”

Apoi toți cei prezenți la eveniment au depus flori la monumentul înălțat în memoria victimelor deportărilor regimului stalinist.

În această zi s-au împlinit 71 de ani de la cel de-al 2-lea val de deportări a celor peste 1400 de băștinași, preponderent în regiunea Kazahstanului și Siberiei de gheață. Desfăşurate în masă şi în valuri succesive, deportările au constituit una din cele mai dureroase pagini din istoria basarabenilor.