Victimele celui de-al 2-lea val de deportări staliniste au fost comemorate

10 iulie 2019

Sâmbătă, 6 iulie 2019, în preajma scuarului gării feroviare Șoldănești, în fața monumentului de aici, s-a adunat multă lume pentru a comemora victimele celui de-al 2-lea val de deportări staliniste. Pentru a aprinde lumânările recunoștinței în memoria eroilor neamului care își odihnesc osemintele în pământuri străine, a fost oficiat un parastas de pomenire de către protopopul mitrofor de Șoldănești, paroh al Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Șipca, Vasile Rotari.

Cu un mesaj de compătimire față de victimele fostului regim, din partea Consiliului raional Șoldănești, a venit șeful Direcției Învățământ Nicolae Mîndru:

„Astăzi, 6 iulie, este o zi neagră în istoria neamului nostru, o zi tragică când regimul sovietic a inițiat cel de-al doilea val de deportări în masă ale moldovenilor. Acest eveniment de un dramatism aparte ne-a și adunat împreună pentru a comemora victimele unui flagel ce a lăsat urme scrise cu sânge și cu lacrimi pe filele istoriei.

Cu 70 de ani în urmă au fost ridicate de pe la casele lor și deportate în Siberia și Kazahstan 11 239 de familii de basarabeni sau peste 35 mii de oameni. Avem prezenți aici și unii copii, nepoți ai celora care au trecut prin calvarul deportărilor. Ei sunt o mărturie vie că ceea ce i s-a întâmplat neamului nostru a purtat un caracter de represiune, de exterminare în masă a gospodarilor, a intelectualității, a preoțimii.

Comemorarea victimelor unor tragedii precum deportarea în masă, reamintirea despre genocidul realizat de regimul sovietic, ne oferă prilejul de a ne exprima încă o dată compasiunea față de victime, dar și pentru a condamna crimele ce au avut loc în acea perioadă”.

De asemenea, cu un mesaj din partea primăriei orașului Șoldănești a venit viceprimarul Svetlana Zaițev:

Cu 70 de ani în urmă Basarabia a trăit adevărate scene de coșmar. În zilele de 5-7 iulie 1949, în urma punerii în aplicare a unei hotărâri diabolice comuniste de la Moscova, autoritățile de atunci ale R.S.S. Moldovenești au ridicat din satele basarabene, din vatra strămoșească, zeci de mii de cetățeni, deportându-i în regiunile îndepărtate ale imperiului sovietic. Printre ei au fost și părinții mei, Dumitru și Eleonora Țurcan, fie-le țărâna ușoară…

Azi vreau să mă închin celor (ce mai sunt în viață) care au trecut prin greutățile de atunci, care s-au născut în depărtata Siberie, să le doresc multă sănătate și… să se bucure de viață, de soare și de lumina zilei, iar pe cei care nu mai sunt în viață Dumnezeu să-i odihnească în pace”.

Persoana care prin aportul și contribuția proprie a susținut edificarea monumentului memoriei deportaților, ex-deputatul în Parlamentul R.M., profesoara de limbă și literatură română Maria Nasu s-a exprimat în felul următor: „Onorată asistență! Ne aflăm în fața acestui monument de for public, care are menirea din 2012 să ne adune pe oamenii de bună credință, pentru a-i comemora pe cei ce s-au dus în siberii de gheață sau în întinsurile fără de sfârșit ale Kazahstanului. Dumneavoastră sunteți inițiați în această temă și ați cunoscut despre calvarul deportărilor. Astăzi comemorăm crunta teroare efectuată de regimul sovietic pe acele tărâmuri crunte și singuratice. Dar s-a început totul în Basarabia de atunci, care trăia consecințele de după război – a secetei, foametei. Totuși, în pofida acelor condiții, oamenii cei deportați doreau să revină acasă.

Stimați cetățeni! Nu trebuie să căutăm pedeapsă pentru cei vinovați de aceste crime, dar să avem drept reper acele valori perene care ne lipsesc nouă înșine pentru a ajunge undeva, în special la unitate și toleranță… Nu trebuie să trăim cu trecutul, dar nici să ne uităm istoria. Pentru că a nu uita istoria înseamnă a nu repeta ceea ce s-a întâmplat”.

Apoi un grup de tinere de la Liceul teoretic „Alexie Mateevici” a declamat versuri și a exprimat cuvinte care reflectau viziunea noii generații asupra fenomenului deportărilor. Pe final și-a exprimat durerea și compătimirea pentru cei deportați prin versuri, pe care le-a scris personal, inspirat de evenimentele ce s-au petrecut în ultimii ani, locuitorul Șoldăneștiului Vasile Fotescu.

În cinstea miilor de cetățeni care și-au pierdut viața în urma deportărilor staliniste, dar și pentru cei decedați în închisorile comuniste, în semn de omagiu, a urmat un minut de reculegere. Evenimentul a luat sfârșit prin depuneri de flori la monumentul în memoria celor deportați. Tot prin susținerea Consiliului raional Șoldănești în acea zi a fost organizată o masă de pomenire la care au fost invitate rudele celor deportați.

Secția Administrație Publică