Victimele celui de-al 2-lea val al deportărilor staliniste au fost comemorate la Șoldănești

6 iulie 2022

În ziua de 6 iulie 2022 în scuarul Gării feroviare a or. Șoldănești a avut loc  un miting  de comemorare a victimelor represiunilor politice staliniste. Anul acesta s-au împlinit 73 de ani de la acea pagină tragică din istoria poporului moldav.

Evenimentul a fost început cu oficierea de către soborul de preoți în frunte cu părintele mitrofor, protopop de Șoldănești –Vasile Rotari a  unei slujbe de pomenire a victimelor represiunilor care au plecat din viață.

La miting au luat parte angajați ai Consiliului raional Șoldănești, împreună cu conducerea raionului, lucrători ai mai multor instituții, servicii publice desconcentrate  precum și victime ale deportărilor.

În discursul său, rostit cu această ocazie, președintele raionului Șoldănești –Nicolae Mîndru a menționat  ” Mitingul de astăzi este nu doar un act comemorativ faţă de părinții noștri care au suportat  ororile regimului stalinist, dar  şi o acţiune responsabilă ce oferă posibilitate de a reconstitui adevărul istoric pentru a nu admite asemenea tragedii pe viitor. Exprimăm gânduri de compasiune și profundă tristețe față de soarta pământenilor care nu  s-au mai întors din acel sinistru exil, care au fost omorîți pe drum, au murit de foame, boli sau muncă istovitoare. Să păstrăm mereu vie memoria sacrificiului înaintașilor, să condamnăm crimele regimului stalinist și să luptăm în continuare pentru  valorile ce ne definesc ca neam și ca parte a lumii civilizate”.

Cu un mesaj tematic prin care au fost evocate scene dureroase ale calvarului deportărilor au venit   tinerii din cadrul Centrului de Creație pentru Copii Șoldănești, sub conducerea dnei Tatiana Vrăjitoru.

În cinstea miilor de cetățeni care și-au pierdut viața în urma deportărilor staliniste, dar și pentru cei decedați în închisorile comuniste, în semn de omagiu, a urmat un minut de reculegere. Evenimentul a luat sfârșit prin depuneri de flori la monumentul ridicat  în memoria celor deportați.

Pentru poporul nostru, noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai tragice din perioada postbelică. Atunci s-a produs cel de-al doilea val de deportări în masă, care a afectat soarta a peste 35 de mii de  moldoveni. Peste 11 mii de familii au fost forțate să-și părăsească meleagurile natale, fără să știe dacă vor mai reveni vreodată. În vederea comemorarea victimelor regimului stalinist și păstrarea în conștiința publică a paginilor tragice din istoria Republicii Moldova, în anul 2016 prin decret prezidențial  a fost decis ca în fiecare an, în ziua de 6 iulie în toate localitățile republicii să fie cinstită memoria victimelor acestei drame naționale.