Victimele accidentului nuclear de la Cernobîl au fost comemorate

26 aprilie 2022

În urmă cu 36 de ani, la 26 aprilie 1986, a explodat reactorul 4 de la Centrala nucleară de la Cernobîl, ceea ce a produs unul din cele mai mari accidente nucleare civile din istorie, efectele devastatoare ale căreia s-au imprimat în soarta mai multor generații, distrugând aspirațiile oamenilor la liniște și siguranță.

În scopul cinstirii memoriei victimelor catastrofei, Consiliul raional Șoldănești a organizat un miting de comemorare, la care au participat conducerea raionului, funcționari ai  Consiliului raional, ai primăriei orașului, colaboratorii Inspectoratului de Poliție Șoldănești, participanții la lichidarea consecințelor avariei.

Cu mesaje dedicate curajului veteranilor  și de recunoștință pentru sacrificiul adus întru asigurarea unui viitor armonios au venit  vicepreședintele raionului Șoldănești-Vasile Macovei, viceprimarul or.Șoldănești-Vadim Groza,  șefa Secției administrativ-militară – Maria Timofti,  și reprezentantul Inspectoratul de Poliție Șoldănești, șef Serviciu coordonare operațională- Veaceslav Burdujan.

În discursul său vicepreședintele raionului -Vasile Macovei a menționat că „urmările grave și efectele contaminării sunt resimțite până în prezent” exprimându-și recunoștința  față de toți participanții la lichidarea consecințelor avariei, față de eroii care și-au pierdut viața în urma bolilor survenite, iar compasiunea pentru familiile lor rămâne nelimitată. ”Ne plecăm cu pietate și profund respect frunțile pentru acei participanți la lichidarea avariei din raionul Șoldănești care nu mai sînt printre noi. Ei  au fost și vor rămâne în memoria colectivității drept adevărați eroi. Avem datoria de a păstra memoria victimelor acestui eveniment tragic, iar  prin cinstirea veteranilor să dăm dovadă de consolidare și spirit de sacrificiu.

Adevărurile triste nu schimbă nimic”, a menționat în luarea sa de cuvânt dl Vadim Groza, viceprimarul or.Șoldănești, ”însă trebuie să le cunoaștem pentru a trage concluzii de rigoare și a nu repeta greșelile fatale ale trecutului. El a menționat că lichidatorii avariei de la Cernobîl merită mai multă atenție și mai mult ajutor din partea statului. Neprivind la aceasta este îmbucurător faptul că  Asociația  obștească „Cernobîl” condusă de dl Oleg Balaban este unită, membrii organizației acordând ajutor celor aflați în situații grele.

  În cinstea participanților la acțiunile de lichidare a avariei din raionul Șoldănești care au plecat din viață, cei prezenți la eveniment au ținut un minut de reculegere.  Memoria celor decedați a fost onorată și  prin depuneri de flori  la monumentul închinat victimelor catastrofei.