Viața agricultorului și situația din domeniu la moment

1 mai 2020

Problemele cu care se confruntă producătorii din sectorul agricol, mai ales în anul curent, devin tot mai arzătoare. Pe lângă efectele pandemiei, care au pus la încercare fermierii, tot mai acută devine seceta. Una dintre principalele probleme a producătorilor agricoli rămâne a fi deficitul tot mai mare de umiditate. Experții susțin: pe măsură ce se apropie vara, temperaturile înalte și seceta ar putea crea mari probleme.

Fermierii speră că în curând vor cădea precipitații și se tem de efectele secetei asupra culturilor. Potrivit specialiștilor, există o perspectivă foarte reală ca, dincolo de continuarea pandemiei coronavirusului, producătorii agricoli să se confrunte cu recolte slabe induse de vreme în viitorul apropiat.

Pe lângă aceasta, fermierii sunt preocupați și de o lipsă acută de brațe de muncă sezoniere – rezultatul direct al interdicțiilor puse în aplicare în efortul de a reduce răspândirea COVID-19.

Îngheţurile puternice, înregistrate la sfârșitul primei decade a lunii aprilie, au prejudiciat considerabil sectorul agricol din raion. Conform evaluărilor, în urma înghețurilor au fost compromise circa 80 de hectare de livezi de cais. Recolta la cais, în urma înghețurilor, va fi  diminuată în proporţie de aproximativ 80%. Tot în urma înghețurilor au fost compromise și 30 ha de rapiță de toamnă, care vor fi re-însămânțate cu alte culturi de primăvară.

Dar în pofida tuturor greutăților, fermierii își continuă lucrările agricole de primăvară. Potrivit autorităților raionale din agricultură, în această perioadă (toamna-iarna) suprafețe prelucrate au fost nivelate, de asemenea s-au introdus îngrășăminte minerale pe cele peste 9 mii ha de culturi cerealiere de toamnă. Pe o bună parte au fost încorporate chiar de două ori, fapt ce a redresat starea acestor culturi (dacă din toamnă culturile au fost semănate în condiții de secetă, fiind slab dezvoltate, o parte nici nu au răsărit atunci) acum starea lor este satisfăcătoare și bună chiar pe diferite sectoare, ceea ce permite să privim pozitiv înainte. Iar dacă vom mai avea parte de precipitații în lunile următoare, prognozele vor fi îmbucurătoare –totul depinde de vreme.

Potrivit specialiștilor DAA, la moment în raion e pe sfârșite semănatul florii-soarelui, suprafața căreia constituie peste 7 mii ha. Porumbul este semănat pe o suprafață de circa 4 500 ha, adică ocupă 60% din suprafața totală de 7 450 ha. De asemenea, avem semănate și culturi de primăvară cum ar fi: orz de primăvară, mazăre ș.a. Soia este preconizată de a fi însămânțată pe o suprafață de 300 ha.

În livezi curățitul s-a început încă din luna decembrie și la moment este finalizat. La fel, acolo au fost efectuate așa lucrări ca eliberarea de crengi, prelucrarea solului, văruirea. În această perioadă se efectuează tratări contra bolilor și dăunătorilor. De asemenea avem câteva gospodării care plantează livezi tinere de diverse specii. Actele de înființare vor fi întocmite după data de 1 iunie, conform Regulamentului.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a stabilit permiterea comerţului ambulant pentru gospodăriile ţărăneşti (de fermier) cu produse agricole vegetale autohtone, inclusiv material săditor şi semincer (din remorcă sau automagazin), cu asigurarea obligatorie a respectării normelor pentru prevenirea răspândirii pandemiei. Piața agricolă, în perioada pandemiei, activează în preajma fostei Uzine de articole din beton armat din orașul Șoldănești – la ieșirea din oraș spre satul Șestaci.

Direcția Agricultură și Alimentație