“Traficul de ființe umane – o formă de sclavie într-o lume vulnerabilă”

19 octombrie 2020

    Traficul de ființe umane este o problemă acută și stringentă a societății umane  care implică încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, abuzul fizic și psihic al victimelor ce nimeresc sub dominația traficanților.

    Cele mai frecvente victime ale traficului de ființe umane sunt categoriile vulnerabile ale societății: femeile, copiii, bătrânii și persoanele cu dizabilități. An de an  se înregistrează cifre alarmante ale celor care sunt ademeniți și obligați să facă lucruri nedorite.

       Unul din factorii principali în Republica Moldova ce generează traficul este  lucrul în străinătate care este perceput de către cetățeni ca o modalitate de a câștiga venituri pentru a-și susține familia și a trăi o viață decentă. Majoritatea oamenilor sunt atrași la rețele traficului de ființe umane cu promisiuni de angajare. Deseori, persoanele care fac propunerea sunt bine cunoscute de către victime.

    Printre victimele traficului putem enumera femeile și fetele recrutate în fond întru exploatare sexuală în Turcia, în Țările Orientului și ale Europei, bărbații torturați în Rusia ce muncesc gratuit pe șantiere de construcții, copii vânduți ilicit în scopul prelevării de organe și țesuturi și persoane cu dizabilități care sunt obligați de către traficanți să cerșească.

       Este de menționat faptul că, nu în toate cazurile traficul de ființe umane implică trecerea frontierei, traficanții pot aduce persoane din mediul rural în orașe, forțându-le să se implice în prostituție, munci gratuite, cerșetorie.

     Așadar, Vă îndemn întru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, să fi-ți mai prudenți la propunerile dubioase din exterior și la promisiunile atractive, iar în cazul apariției acestui fenomen să utilizați Linia Fierbinte Antitrafic gratuită  sau să accesați Portalul informațional  www.migratiesigura.md care vizează grupurile de risc.

Victoria Vacarciuc,

                                                                              consilier de probațiune,

                                                                              Biroul de probațiune Șoldănești