Tradițiile și obiceiurile neamului oglindite la Festivalul „La vatra sarmalelor” de la Cușmirca

25 octombrie 2022

Într-o ambianță frumoasă de toamnă, la 23 octombrie curent în satul Cușmirca raionul Șoldănești, s-a desfășurat a IV-a ediție a Festivalului „La vatra sarmalelor”.

Festivalul a fost o adevărată sărbătoare pentru locuitorii și oaspeții satului. La eveniment, a fost prezent președintele raionului Șoldănești, dl Nicolae Mîndru, primarul satului Cușmirca, dl Alexei Coadă care s-a implicat activ în realizarea acestuia.

Festivalul a debutat cu tradiţionala paradă a portului popular, în fruntea căreia fiind „Călăreții” – ce au purtat  Simbolurile de Stat.

 În ritm de dans cei prezenți au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare de gazda evenimentului, după care uniți într-o horă în centrul satului Cușmirca artiştii şi-au demonstrat cu mândrie straiele naționale moștenite din moși strămoși.

 În scenă cu cântec, joc și voie bună a evoluat rând pe rând:

1. Ansamblul de dans popular cu titlul „model”„Ciuleandra” al Universității Pedagogice de Stat ,,Ion Creangă” din or. Chișinău, coregraf Ion Bencheci, băștinaș din or. Șoldănești;

2. Ansamblul folcloric „Cușmirceanca” din satul Cușmirca, conducător Petru Postică;

3. Ansamblul folkloric cu titlul „model” „Lozioara” de la Căminul de Cultură „G.Coșbuc” din or Șoldănești, conducător Ana Știrbu;

4.Ansamblul folkloric cu titlul „model” „Bondița” din satul Șestaci, conducător Ludmila Oprea- Macovei;

5. Ansamblul folkloric de bărbați cu titlul „model” „Stejarii”  și ”Vecinele” din satul Dobrușa, conducător Aurel Pînzaru

6. Orchestra de fanfară cu titlul „model” „Dumbrava” a Consiliului raional Șoldănești, conducător Aurel Julavschi cărora le mulțumim pentru această  extraordinară atmosferă de sărbătoare.

7. Ansamblul folkloric „Sălcioara” din satul Salcia, conducător Galina Buruian

8. Orchestra de muzică populară cu titlul „model”,,Trandafirii” de la Căminul de Cultură „G.Coșbuc” din or Șoldănești, conducător Ion Lupu.

Spectatorii s-au delectat cu muzică  populară  dar şi bucate tradiţionale, pregătite de gospodinele din partea locului precum:

 1. Svetlana Gafin, profesoară la Gimnaziul Cușmirca;
 2. Colectivul Primărie Cușmirca;
 3. Colectivul Grădiniței de copii,,Peștișorul de aur” din s. Cușmirca;
 4. Sala de Nunți ,,Victoria”
 5. Colectivul Gimnaziul Cușmirca
 6. Maria Cornea

Sântem un popor mic dar imens în valori și talente. Se spune că lucrurile frumoase și faptele bune ne unesc precum s-au unit într-o expoziție a lucrărilor meșterite de Meșterii populari din s. Cușmirca:

 1. Moscalu Silvia
 2. Susan Mariana
 3. Ursu Olga
 4. Gafin Iacob
 5. Elevii Gimnaziului Cușmirca

Festivalul Sarmalelor este un bun prilej de a evidenția valoarea incontestabilă a tradițiilor strămoșești, iar organizarea la cel mai înalt nivel a evenimentului de la Cușmirca, demonstrează unitatea și dorința cetățenilor de a perpetua aceste tradiții din generație în generație.