Tineri informați – tineri implicați!

13 aprilie 2021

În incinta Căminului de Cultură din orașul Șoldănești a fost organizat recent  Trainingul cu genericul „Administrațiile Publice Locale și Instituțiile Publice – competențe și obligațiile angajaților lor”, cu participarea tinerilor din raionul Șoldănești. Acest eveniment face parte din proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Este incontestabil că instituţiile locale joacă un rol foarte important în destinele unei ţări. Influenţa lor se resimte asupra bunăstării generale şi chiar a vieţii politice. În organizarea vieţii locale, acest principiu este mai uşor de dovedit ca oriunde. Când în localitatea sa cetăţeanul constată că legalitatea domină, când instituţiile locale se bucură de cea mai mare libertate, desigur că se naşte spiritul de independenţă şi de demnitate. Temele discutate la acest eveniment au fost o noutate pentru participanți, subiectele principale analizate fiind : Noțiunea de administrație publică locală, Organizarea teritorială a administrației publice, Autoritățile deliberative la nivel local, Autoritățile executive la nivel local, etc. La eveniment au participat tinerii din diferite localități ale raionului Șoldănești. Scopul instruirii a fost familiarizarea  cu conceptele de: administrației publică, democrație, autoritate publică locală, organizare administrativa, consiliul local, primărie, ales local, funcționar public, etc. Tinerii au avut ocazia să ofere diverse întrebări trainerului, precum și să ceară sfaturi în privința problemelor care îi vizează.

Aceste instruiri utile pentru tinerii din raionul Șoldănești le fac viața mai activă, mai frumoasă, plină de acțiune și le oferă un imbold spre implicare și dezvoltarea comunității lor. Fiind un raion micuț, nu dispunem de posibilități diverse de dezvoltare a tinerilor sau  de petrecere a timpului liber. Trainingul „Administrațiile Publice Locale și Instituțiile Publice – competențe și obligațiile angajaților lor” este o continuare a evenimentelor precedente organizate în cadrul acestui proiect și  reprezintă o verigă dintr-un lanț care nu trebuie rupt. Tinerii au un interes deosebit față de aceste instruiri și sunt motivați sa schimbe ceva în comunitate și asta se vede  prin implicarea lor, din discuțiile pe care le purtăm și opiniile expuse.

Analizând tinereţea ca o tranziţie de la copilărie la maturitate, constatăm că în această perioadă individul se confruntă cu un şir de provocări, probleme, cărora nu întotdeauna le poate face faţă de unul singur, iar în majoritatea cazurilor asistenţa statului, a adulţilor facilitează procesul de tranziţie, dezvoltare, afirmare şi definitivare a independenţei tînărului. Altfel spus, pentru soluţionarea problemelor şi satisfacerea necesităţilor tinerilor, este nevoie de implicarea autorităţilor administraţiei publice – atît centrale, cît şi locale, precum și de implicarea tinerilor în diverse proiecte prin intermediul cărora vom crește o generație de cetățeni informați, responsabili,gata de implicare și de a aduce schimbarea în comunitatea lor.

Cea mai profitabilă investiție este investiția în viitor, în tineri, în educația, instruirea și informarea lor, care aduce cele mai mari randamente pe un termen lung!

Cazacu Rodica, specialist Secția Cultură, Tineret și Sport