Subvenționarea pentru anul 2018 a început

5 februarie 2018

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a lansat, la 1 februarie 2018, Campania de depunere a cererilor de obținere a subvențiilor din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, campanie care va dura până la 31 octombrie 2018.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, în cadrul conferinței de presă, a remarcat că în FNDAMR în acest an sunt direcționate 900 de milioane de lei, dintre care 633 de milioane vor fi atribuite spre finanțarea dosarelor de subvenționare pentru anul 2018, 220 de milioane – vor fi achitate cererile anului 2017, rămase fără finanțare din cauza epuizării fondului, iar circa 46 de milioane vor fi atribuite Fondului Viei și a Vinului, accentuând că din acest fond circa 45 de milioane de lei vor fi repartizați pentru plățile în avans.

Nicolae Ciubuc, director AIPA, a punctat că „AIPA este în capacitate deplină de a asigura și a demara campania de recepționare a dosarelor de sprijin financiar și ne așteptăm la un număr mare de cereri în acest an, mai ales că perioada de depunere a solicitărilor va fi de aproximativ nouă luni. În istoria subvenționării nu am mai avut asemenea cazuri, când am început atât de devreme campania de recepționare a cererilor”.

De menționat că, acest an vine şi cu o noutate pentru producătorii agricoli – lansarea Programului de acordare a subvențiilor în avans, care va reprezenta cca 5% din Fond și va fi destinat proiectelor start-up, în special tinerilor și femeilor fermieri. Acest program va fi lansat odată cu aprobarea conceptului sau programului de către Guvern. O altă prioritate pentru AIPA în anul curent este oferirea (producătorilor agricoli) posibilității depunerii cererilor sau aplicațiilor de solicitare a subvențiilor on-line.

Amintim: mărimea sprijinului financiar acordat unui producător agri­col în cadrul unui an de subvenționare, cumulativ pe toate măsurile de sprijin, nu va depăși suma de 3,0 milioane de lei per be­neficiar, iar pentru grupurile de producători plafonul este în limita de 4,5 milioane de lei.

Direcția Relații Externe, Comunicare și Raportare din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură