Situații excepționale n-au avut loc

25 ianuarie 2018

La ședința de planificare din biroul președintelui raionului Șoldănești, care a avut loc în prima parte a zilei de luni, doamna Svetlana Rotundu a solicitat de la fiecare membru al Comisiei raionale pentru Situații Excepționale să raporteze despre situația din ultimele patru zile.

Lilian Cazac, șeful Secției Situații Excepționale, a raportat că, din dimineața zilei de 18 pâna la 22 ianuarie, pe toate traseele de pe teritoriul raionului s-a intervenit la deblocarea a 28 de mijloace de transport, care au derapat de pe carosabil sau au fost blocate în zăpadă. La fel nu au fost înregistrate deconenctări de la rețelele de comunicații. Totodată el a comunicat că este în plină desfășurare și campania de informare a populației cu privire la măsurile de prevenire și apărare împotriva incendiilor în perioada rece a anului.

Nota redacției. Aici e cazul să mai menționăm că adeuza, marți, 23 ianuarie, Secția Situații Excepționale Șoldănești a informat, printr-un comunicat, că în acea zi, în timp ce se efectuau raiduri în localitățile raionului cu scopul de informare a populației, în satul Poiana a fost depistată o persoană de gen masculin (a. n. 1975), care se afla în casa proprie cu ușile deschise. Angajații SSE au apelat imediat la Oficiul medicilor de familie din sat și la Serviciul 903. Între timp victimei i-a fost acordat primul ajutor pâna la sosirea ambulanței. Potrivit diagnosticării, bărbatul s-a ales cu degerături de gradul I-II a degetelor la ambele membre superioare și inferioare.

Oleg Semen, reprezentantul Inspectoratului de Poliție, i-a comunicat președintelui că, în perioada de referință, colaboratorii lor au reacționat promt la toate solicitările parvenite de la conducatorii auto, care au fost blocați în traseu. În raportul prezentat, el a informat că nu s-a produs nici un accident, victime ale temperaturilor joase nu s-au înregistrat. Efectivul a reluat inițiativa de a vizita bătrânii singuratici din raion pentru a le acorda ajutor de primă necesitate. Astfel, circa 120 de persoane solitare au fost ajutate să-și deszăpezească curtea, să-și facă rezerve de apă, să se asigure cu lemne etc.

Mihail Gandrabur, șeful filialei Șoldănești a S.A. „Drumuri-Soroca”, a informat că în în ultimele 4 zile din săptămâna trecută s-a lucrat în regim non-stop pentru a curăța traseele naționale, regionale și locale. A au fost implicate toate unitățile de deszăpezire și în termenul corespunzător drumurile din raion au devenit practicabile. Totodată, în zilele de sâmbătă și duminică, pe cât a fost posibil, s-a revenit pe traseele raionale pentru a lărgi benzile de circulație.

Nicolae Mândru, șeful Direcției Învățământ, a comunicat că în ziua de vineri elevii au comletat sălile de clasă. Și grădinițele, deși cu un număr mai mic de copii, totuși și-au reluat activitatea. Luni, toate autobuzele școlare au transportat eleviii la școlile de circumscripție…

La final președintele raionului a accentuat că sarcinile stabilite la ședința Comisiei pentru situații excepționale au fost îndeplinite satisfăcător. ”Reușitele noastre se datorează și faptului că autoritățile publice locale de nivelul întâi au reacționat promt. Nu s-ar fi reușit efectuarea unui asemena volum mare de lucru, în asemenea timp restrâns, dacă nu se implicau și primarii, care, la începutul sezonului rece, au avut încheiate contractate cu agenții economici referitor la antrenarea mijloacelor de transport ale acestora la deszăpezire. Grație unei colaborări între structurile publice, în raion nu au fost înregistrate cazuri excepționale, fapt pentru care transmit aprecieri persoanelor care s-au implicat activ…” a încheiat ședința pe o notă pozitivă președintele, Svetlana Rotundu.

Diana UNGUR, specialist superior în relații cu publicul la Consiliul raional Șoldănești