Seminar de informare privind PROIECTUL DE RESTRUCTURARE A SECTORULUI HORTICOL

6 decembrie 2018

Proiectul Livada Moldovei, Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) în consorțiu cu Compania AFC, Direcția Agricultură și Alimentație Șoldănești, vă invita să participați la Seminarul regional de informare a Proiectului de Restructurare a Sectorului Horticol, cunoscut şi ca Proiectul Livada Moldovei.

Proiectul Livada Moldovei a fost inițiat de către Guvernul Republicii Moldova si Banca Europeană de Investiții (BEI) cu scopul de a soluționa vulnerabilitățile structurale a sectorului horticol din Moldova. Conform prevederilor Contractului de Finanțare semnat la 31 iulie 2014 pentru implementarea Proiectului dat Banca Europeana de Investiții a acordat Republicii Moldova un împrumut în valoare de 120 mln. euro pe un termen de 12 ani.

Misiunea de bază a Proiectului Livada Moldovei include facilitarea şi crearea condiţiilor favorabile pentru restructurarea întregului lanţ valoric al sectorului horticol din Republica Moldova, iar obiectivele proiectului au ca arii de intervenţie:

–          dezvoltarea întregului lanț valoric horticol;

–          îmbunătățirea calității produselor horticole proaspete și celor prelucrate;

–          restructurarea industriei horticole și celei conexe;

–          diversificarea piețelor de export a țării.

În cadrul Seminarului regional vor fi prezentate informaţii cu privire la investiţii, cheltuieli şi venituri comparative pentru plantaţii intensive de culturi horticole, bacifere, legumicole şi de struguri de masă, oportunităţile oferite de proiect, condițiile de eligibilitate, descrierea activităților de mobilizare a potențialilor beneficiari și prestarea serviciilor de suport la accesarea creditului investițional, dar și a serviciilor de asistență post – creditare. De asemenea, vor fi prezentate materialele promoționale destinate campaniei de informare şi vizitarea unui Lot demonstrativ cu soluții inteligente la acest sector.

Evenimentul va avea loc pe data de 11 decembrie 2018, în incinta Sălii de festivităţi a Complexului DUMBRAVA (1,2 km de la intrarea în Şoldăneşti), cu locația: or. Şoldăneşti, partea stângă al traseului Rezina – Şoldăneşti. Înregistrarea participanților va începe la ora 09:30, seminarul va începe la ora 10.00. Sunt invitați la seminar producători agricoli şi fermieri din sectorul culturilor cu valoare adăugată (fructe, pomușoare, legume, cartofi, viţă de vie), pepiniere, floricultură şi culturi ornamentale, culturi eterouleioase, industrii conexe sectorului horticol (ambalaje, etichete, accesorii), pensiuni agroturistice.

                                     Direcția Agricultură și Alimentație