Ședință de lucru cu primarii – în ajunul sărbătorilor naţionale

20 august 2019

La 16.08.19, în sala de protocol, Secția Administrație Publică a organizat și desfășurat o ședință de lucru cu autoritățile locale de nivelul I.

În baza ordinei de zi s-a discutat pe marginea a mai multor subiecte:

  • Cu privire la munca neremunerată în folosul comunității (raportor – Tatiana Rogac, șefa Biroului de Probațiune);
  • Cu privire la organizarea și desfășurarea  sărbătorii „Ziua Independenței Republicii Moldova” (raportor – Valentina Rotaru, șef-interimar al Secției Cultură, Tineret și Sport);
  •  Cu privire la activitatea Biroului Comun de Informații și Servicii (raportor – Galina Nani, șefa Secției Economie).

În scopul coordonării procesului de executare a pedepsei sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității, Tatiana Rogac a familiarizat primarii și secretarii Consiliilor locale, prezenți la această ședință, cu modificările legislației în vigoare și anume: despre posibilitatea executării acestei pedepse pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale învecinate cu cele unde își are locul de trai condamnatul, precum și despre necesitatea îndreptării persanelor condamnate  pe fonul consumului de alcool la volan la Spitalul raional (Secția Patomorfologică, adică la morgă), cimitire, la Centrele de sănătate.

      Primarii sunt mulțumiți de munca neremunerată, prestată de persoanele condamnate, fiindcă cu ajutorul acestora reușesc să soluționeze o mulțime de probleme ce le are localitatea.

Galina Nani a pus în discuție activitatea Biroului Comun de Informații și Servicii Șoldănești și a informat primarii că acest birou a fost creat la inițiativa Consiliului raional Șoldănești, cu suportul substanțial al Entității Națiunilor Unite pentru Abilitarea Femeilor și Egalitate de Gen UN Women, în cadrul Programului „Abilitarea economică a femeilor prin creșterea oportunităților de angajare în câmpul muncii în Republica Moldova”. Scopul Biroului este să contribuie la realizarea deplină și eficientă a drepturilor tuturor cetățenilor din raion de a obține informații și servicii publice de calitate, în termeni restrânși și cu mijloace minime. Pe perioada  anului 2018 au beneficiat de consultații și servicii 733 de persoane, dintre care 404 femei și 329 bărbați. Primarii sunt satisfăcuți de activitatea biroului și-și doresc ca acesta să-și continue activitatea conform unui grafic bine stabilit.

Oxana Iaghilova, arhitect-șef, le-a vorbit primarilor cu despre Legea 163 din 09.07.2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcție, îndemnându-i să țină cont de lege atunci când eliberează autorizație.

Cu pași grăbiți se apropie Sărbătorile Naționale „Ziua Independenței Republicii Moldova” și „Limba Noastră”. Valentina Rotaru a menționat că Ziua Independenței Republicii Moldova este un eveniment, care (acum 28 de ani în urmă) ne-a marcat ca stat independent și suveran. Cu această ocazie, Consiliul raional Șoldănești organizează la 27 august 2019 un șir de evenimente culturale, care vin să consemneze faptul în cauză. Dumneaei a anunțat autoritățile locale de nivelul I despre activitățile preconizate în această zi.

Festivitatea va demara cu hora mare și parada colectivelor de muncă, a colectivelor artistice, care vor pune în evidență valoarea inestimabilă a portului popular ce ne reprezintă neamul. Activitățile vor continua cu adunarea solemnă, dedicată acestei zile, în Parcul de Cultură și Odihnă din orașul Șoldănești. Pe scena parcului vor evolua colective artistice din raion, artiști profesioniști din republică, iar pe tot perimetrul parcului vor fi organizate jocuri distractive pentru copii, competiții sportive (inclusiv la trântă), desene pe asfalt, cursa de ciclism, aici vor activa magazine alimentare…

Pentru realizarea acestor sarcini este necesară implicarea tuturor și a fiecăruia. Deci, vă așteptăm, dragi locuitori ai  raionului Şoldăneşti, să ne onorați cu prezența și să participați activ la activitățile enunțate mai sus.

Secția Administrație Publică