Ședință cu președinții comisiilor locale pentru situații excepționale

20 martie 2020

           Astăzi, 20 martie 2020, a avut loc întrunirea membrilor Comisiei raionale pentru situaţii excepţionale cu preşedinţii comisiilor locale pentru situații excepționale din raionul Șoldănești. Reprezentanţii APL de nivelul I au fost informaţi despre măsurile stricte ce urmează de întreprins în zilele ce urmează. S-a discutat în mod principal despre modalitățile de punere în aplicare a prevederilor Deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova din 18.01.2020, principalele competenţe ale punctului de dirijare (celulei) pentru prevenirea și monitorizarea mai eficientă a COVID-19, despre rolul și  impactul acestuia în asigurarea protecției sănătății publice dar și alte aspecte necesare de comunicat.

           Lilian Cazac, şef al Secţiei Situaţii Excepţionale  a anunţat despre starea generală în condiţiile declarării stării de urgenţă. A accentuat că  prezența  unor celule de monitorizare a infecției cu COVID-19 este de o necesitate stringentă pentru fiecare localitate a raionului Șoldănești. A reiterat despre faptul că toate hotărârile Comisiei situaţiie excepţionale  sunt obligatorii şi nicidecum cu titlu de recomandare. În același context, a solicitat să fie identificate cu maximă precizie   persoanele care au venit de peste hotare și să fie asigurat faptul ca acestea  să fie autoizolate la domiciliu și se conformează cerințelor medicului de familie. A mai adăugat că doar printr-o abordare serioasă a situației și prin mobilizare comună va fi posibilă depăşirea ei.

            Veaceslav Dascăl, șeful-interimar al Inspectoratului de Poliție Șoldănești a ținut să menționeze că starea de urgenţă din ţară permite colaboratorilor Inspectoratului de poliție să întreprindă cele mai drastice măsuri pentru cei care nu respectă cerinţele Comisiei pentru situații excepționale. Celulei de monitorizare îi revine un grad înalt de responsabilitate în ceea ce ține de supravegherea și menținerea situației sub control.

Prin intermediul acestui grup de persoane se urmăreșe asigurarea din considerente de securitate socială autoizolarea cetăţenilor. Persoanele aflate în carantină care vor ignora recomandările membrilor celulei de monitorizare, în pofida avertizărilor primite, vor fi deferite organele de drept, pentru a decide în privința aplicării sancţiunile corespunzătoare (contravenționale sau penale). A făcut îndemn la maximă seriozitate și prudenţă.

În vederea supravegherii mai intense a elevilor în această perioadă critică din cauza sistării procesului educațional s-a propus de instituit în componența punctului (celulei) de dirijare și a profesorilor. Președintele comisiei raionale pentru situații excepționale, Nicolae Mîndru a menționat că în componența acestui grup poate fi inclusă orice persoană în stare de a-și aduce contribuția la prevenirea răspândirii infecției, această decizie se află la discreția fiecărui conducător de grup. El a mai invocat necesitatea formării în fiecare localitate a unei  echipe de voluntari pentru a se implica în ajutorarea persoanelor autoizolate în vederea procurării  produselor alimentare, medicamentelor dar și a unor obiecte de primă necesitate.

Secția administrație publică

 .