Secretarul general al MADRM, Iurie Ușurelu în vizită la Șoldănești

4 decembrie 2017

   În conformitate cu prevederile hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 78 din 12 februarie 2010 „Privind stabilirea zilei de audienţă şi de întâlnire a membrilor Guvernului şi a conducătorilor autorităţilor administrative centrale cu cetăţenii”, la 4 decembrie curent, secretarul general al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, a efectuat o vizită de lucru în raionul Șoldănești.

   La întâlnirea cu câțiva agenți economici, cu primari și autorități locale de nivelul doi, secretarul general a prezentat un raport despre situaţia domeniului agricol, accentul fiind pus pe politicile Ministerului. În acest context, s-a vorbit despre realizările ce țin de piețele de desfacere a producției agricole către Uniunea Europeană, dar și de cele din Est. De asemenea, s-a menționat și extinderea exporturilor către țările din Asia.

   Sectorul zootehnic și relansarea acestuia a fost o altă problemă discutată, care a trezit interesul audienței. Nu în ultimul rând, au fost prezentate publicului proiectele investiționale în domeniul agricol, dar și cele de asistență tehnică, oferite de unele țări din UE și nu numai. Totodată, la acest capitol, o importanță deosebită s-a acordat Regulamentului privind condițiile, ordinea și procedura de acordare a mijloacelor  în Fondurile Naționale.

   În cadrul discuțiilor, participanții au abordat și alte subiecte: impozitul unic, proiectele de la Fondul Ecologic, resursele apelor subterane, modalitatea gestionării apeductelor și rețelelor de canalizare, eficientizarea sistemului de acordare a subvenţiilor în agricultură. În luarea sa de cuvânt, oficialul a menţionat, că a sosit timpul conştientizării cheltuirii banilor publici cu maximă eficientă şi corectitudine. Or, subvenţiile constituie nu altceva decât o investiţie a statului în afacerile din domeniul agricol, din care statul aşteaptă să primească înapoi achitări de impozite şi locuri noi de muncă bine plătite.

   De asemenea, cei prezenţi au fost informaţi referitor la esenţialele programe de dezvoltare şi promovare accesibile la moment. Au fost elucidate aspecte privind necesitatea evitării acţiunilor declarative în favoarea unei reale schimbări în producerea de produse ecologice, în imperativitatea redresării sectorului zootehnic şi a sectorului producerii produselor cu valoare adăugată, în importanţa respectării asolamentului, în necesitatea dezvoltării agriculturii pe baze ştiinţifice.
   Reprezentantul Guvernului a răspuns la numeroase întrebări ale participanţilor la întrunire. Pe primarii din raion îi îngrijorează faptul că implementarea proiectelor depuse la Fondul Ecologic este stopată. Potrivit acestora, unele proiecte au primit finanțare parțial, altele au primit aprobare din partea Consiliului de administrare a Fondului Ecologic în schimb nu au nici un ban transferat. Autoritățile locale susțin că au făcut cheltuieli la scrierea proiectelor și la realizarea expertizelor în speranța că vor fi finanțate așa cum s-a promis.

       Secretarul general al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului spune că proiectele vor fi finanțate doar după ce vor fi analizate minuțios, pentru a exclude fraudele. „S-a revizuit modul de administrare a proiectelor. Administrarea într-un fel nu atât de clară ducea foarte mult la diminuarea importanței proiectelor respective, nu se obținea calitatea lucrărilor”, a comunicat Iurie Ușurelu.

      Reprezentantul Guvernului s-a aflat pe tot parcursul zilei în raionul Șoldănești. Mai întâi a avut o vizită la primăriile Pohoarna și Cotiujenii Mari. Acolo au fost abordate probleme dureroase ale localităților – lipsa apei potabile, a rețelei de canalizare etc. Potrivit spuselor primarului Andrei Bulat, acum doi ani, autoritățile din Pohoarna au obținut două milioane de lei de la Fondul Ecologic Național și au început lucrările. Doar că acestea au fost întrerupte, iar Primăria mai are nevoie de încă două milioane de lei. Iar pentru construirea și a unui sistem de canalizare mai sunt necesare alte șapte milioane de lei. „Am dat și garanția ce ține de contribuția cetățenilor localității, avem garația Consiliului raional de 300 de mii. Venim cu contribuție pentru aceste două milioane, dar până la moment problema rămâne nerezolvată”, a menţionat Andrei Bulat.

    Nici la Cotiujenii Mari nu este apeduct și canalizare. Primarul localității, Nicolae Dorogan, spune că ar avea nevoie de 62 de milioane de lei pentru a le construi. Autoritățile au cerut finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și de la Ministerul Mediului și sunt în așteptarea banilor. „Deocamdată, lucrări tehnice nu am început. Așteptăm începutul anului 2018. Ne-au promis că vom fi finanțați parțial, pentru că este un proiect foarte costisitor. Dacă este vorba de apă, proiectul acesta costă 26 de milioane”, a afirmat Nicolae Dorogan.

Diana UNGUR